Premierka Alenka Bratušek in prvak DeSUS Karl Erjavec naj bi v ponedeljek partnerjem in tudi javnosti vendarle razkrila imena kandidatov za ministra za gospodarstvo in zdravje. Foto: BoBo
Premierka Alenka Bratušek in prvak DeSUS Karl Erjavec naj bi v ponedeljek partnerjem in tudi javnosti vendarle razkrila imena kandidatov za ministra za gospodarstvo in zdravje. Foto: BoBo

Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za gospodarstvo že več kot dva meseca vodita rezervna ministra, in sicer zdravstveni resor zunanji minister Erjavec ter gospodarski resor finančni minister Uroš Čufer.

V tem času se je omenjalo, da si DeSUS, ki mu za zdaj pripadata zdravstveni in zunanjepolitični resor, želi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki bi ga lahko namesto Tine Komel (PS) prevzel nekdanji poslanec DeSUS Vasja Klavora.

Za zdravstveno ministrico bi DeSUS lahko predlagal sedanjo državno sekretarko Brigito Čokl, kar je pred časom predlagal direktor zdravstvene blagajne Samo Fakin.

"Potrebujemo operativca, in ne nekoga, ki se bo šest mesecev učil, kaj je sploh treba narediti. Mislim, da nimamo veliko časa, zato je najbolje, da nadaljuje državna sekretarka Brigita Čokl," je dejal Fakin.

Čoklova je drugi človek zdravstvenega ministrstva že skoraj dve leti, vendar naj bi njenemu imenovanju za ministrico za zdravje nasprotovali nekateri koalicijski partnerji.

Nova ministra pričakujejo tudi koalicijski partnerji
Imena kandidatov za ministre pričakuje tudi vodja DL-ja Gregor Virant. "Gre za zelo pomembna, strateška resorja, zato je nerodno, da vlada že toliko časa deluje brez teh dveh ministrov," je poudaril. Podobno svari predsednik SD-ja Igor Lukšič.

Opozorila, da sta dva močna resorja brez pravega vodstva, pa prihajajo tudi iz gospodarstva. Na Gospodarski zbornici Slovenije menijo, da Slovenija nima več časa, saj delovanje vlade brez močnega ministra za gospodarstvo samo še poglablja krizo.

Usklajevanje koalicijskega sporazuma gre dalje
Koalicijski partnerji se še vedno ukvarjajo tudi z oblikovanjem dokončnega dogovora o sodelovanju do konca mandata.

Zdaj se bodo z njim ukvarjali organi vladnih strank. Ti naj bi vsaj prvi krog obravnav končali do 13. februarja. Čeprav partnerji poudarjajo, da ne pričakujejo zaostrovanj ali večjih zapletov pri nadaljnjih pogovorih, bo vsaka stranka verjetno sprejela vsaj po nekaj pripomb na trenutni predlog besedila.

Zato gre pričakovati, da bo po zasedanju organov vseh štirih strank oblikovana še tretja, predvidoma zadnja različica dokumenta.