Izvršni odbor DeSUS-a o delitvi resorjev. Na fotografiji: Karl Erjavec. Foto: BoBo
Izvršni odbor DeSUS-a o delitvi resorjev. Na fotografiji: Karl Erjavec. Foto: BoBo

Ne vidim zadrege, da ga ne bi podprli. Res pa je, da stranka DeSUS pričakuje, da bo tudi v prihodnje imela dva ministra. Bomo videli, kako se bomo izpogajali.

Erjavec o Metodu Dragonji kot kandidatu za gospodarskega ministra
Ministrske igre: imena kandidatov še skrivajo

Čeprav je pred sejo napovedal, da bo javnosti sporočil, s katerimi imeni bo DeSUS šel v pogajanja s premierko Alenko Bratušek glede popolnitve vlade, so imena DeSUS-ovih kandidatov še vedno skrivnost.
V petek pogovor, ne nujno tudi dokončna rešitev
Erjavec je dejal, da imajo po dva kandidata za resor gospodarstva, zdravja in Slovence po svetu. Skupaj jih je pet, ker je eden kandidat za dva resorja, a njihovih imen ne more izdati, dokler jih ne uskladita s premierko, s katero se bosta srečala čez dan, je pojasnil. "Danes bo pogovor, ni jasno, ali bo rešitev dokončna," je dejal Erjavec. Kdaj bo pogovor, ni hotel razkriti.

Dragonja povsem sprejemljiv za DeSUS
Erjavec je dejal, da je Metod Dragonja, ki se ga neuradno omenja kot kandidata za gospodarskega ministra, "povsem sprejemljiv". Pred sejo pa je spomnil, da Dragonja ni kandidat stranke DeSUS. "Ne vidim zadrege, da ga ne bi podprli. Res pa je, da stranka DeSUS pričakuje, da bo tudi v prihodnje imela dva ministra. Bomo videli, kako se bomo izpogajali."

Za "prtljago" Dragonje odgovoren PS
V povezavi s spornim financiranjem SLS-a v času, ko je bil Dragonja predsednik uprave Leka, ki pa je na sodišču zastaralo, je Erjavec odvrnil, da je "po navadi stranka, ki predlaga kandidata, odgovorna za njegovo prtljago".
DeSUS ima primernega kandidata tudi za Slovence po svetu
Erjavec je na tiskovni konferenci po seji izvršnega odbora dejal, da ima njegova stranka več kandidatov tudi za ministra za zdravje. "Ponudili bi kandidatko, če bi prišlo do dopolnitve koalicijske pogodbe, v kateri bi se zapisalo, kakšna naj bi bila zdravstvena reforma," je pojasnil.
Primeren predlog tudi za ministra brez listnice
Ker pa se v javnosti omenja tudi resor ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in svetu, ki zdaj pripada Pozitivni Sloveniji, je Erjavec potrdil, da ima DeSUS tudi za ta resor "primeren kadrovski predlog, v primeru, če bi prišlo do takšne rešitve".

Prvič sliši za Skazo
V povezavi s tem še nista govorila s predsednico vlade, je dejal Erjavec. Je pa potrdil, da mu je Bratuškova dejala, da ima za zdravstveni resor ustrezno rešitev. Mediji so neuradno poročali, da naj bi bila pripravljena prevzeti ministrstvo za zdravje načelnica oddelka za epidemiologijo nalezljivih bolezni na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje dr. Alenka Trop Skaza. "Prvič slišim," je ob omembi njenega imena dejal Erjavec.

Vajgl dobil podporo DeSUS-a za evropske volitve
Na izvršnem odboru je podporo DeSUS-a na evropskih volitvah dobil Ivo Vajgl, ki sicer kandidira kot nestrankarski kandidat. Izvršni odbor je potrdil novo koalicijsko pogodbo, o kateri bo svet DeSUS-a razpravljal in jo najverjetneje potrdil v torek.

Kmalu bodo predlagali oba ministra
Predsednica vlade Alenka Bratušek je ob robu obiska v Slovenj Gradcu dejala, da bodo kmalu predlagali oba ministra, tako gospodarskega kot ministra za zdravje, imen pa ni razkrila. Na vprašanje glede predloga ministra za zdravje je dejala le, da "je kandidatka že znana".

Ne vidim zadrege, da ga ne bi podprli. Res pa je, da stranka DeSUS pričakuje, da bo tudi v prihodnje imela dva ministra. Bomo videli, kako se bomo izpogajali.

Erjavec o Metodu Dragonji kot kandidatu za gospodarskega ministra
Ministrske igre: imena kandidatov še skrivajo