Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zahtevajo, da se usklajevanje pokojnin izvaja v skladu s pokojninsko zakonodajo, in ne na podlagi "letnega barantanja pri sprejemanju proračuna". Ob tem se ne strinjajo z določbo novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024, po kateri bo decembrski zimski dodatek za upokojence znašal 40 odstotkov letnega dodatka. Ta bo izplačan v petek in bo v odvisnosti od višine pokojnine znašal od 145 do 455 evrov. "Ta solidarnostni dodatek je žaljiv za upokojence," so zapisali.

Poleg tega vlado pozivajo, naj se takoj loti zakonskih sprememb, s katerimi bi uvedli 13. pokojnino. V pokojninski zakonodaji pa je treba popraviti anomalije, povezane z odmernim odstotkom, in sicer za vse upokojence in za nazaj.

Svoje zahteve so podprli z opozorilom, da so življenjski stroški višji od inflacije. Hrana se je tako podražila za več kot 14 odstotkov, meso in kruh celo za več kot petino.

Prav tako pričakujejo, da jim bo vlada omogočila sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme. Sodelovali bi radi tudi pri predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je vlada sicer že pripravila za obravnavo v DZ-ju. Ne nazadnje si želijo takšnih zakonskih sprememb, ki bi upokojencem poleg prejemanja celotne pokojnine omogočile pravico do polne vključenosti v nadaljnje delo.

Vlado pozivajo še, da nemudoma ustanovi strateški svet za starejše. "Le tako bo mogoče spremljati težave upokojencev in starejših," so poudarili.