Članstvo DeSUS-a bo drugič v slabem letu odločalo o vodstvu stranke. Foto: BoBo
Članstvo DeSUS-a bo drugič v slabem letu odločalo o vodstvu stranke. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je namreč pojasnil, da je razlog za prestavitev razpoložljivost dvorane na Gospodarskem razstavišču, kjer bo potekal kongres. Člani izvršnega odbora in sveta stranke, ki naj bi zasedali predvidoma prihodnjo sredo, bodo sicer začeli priprave in uradne postopke za kongres ter se natančneje dogovorili tudi o datumu, je še dejal.

Kot je znano, bodo delegati kongresa po le desetih mesecih volili novo vodstvo stranke. Aleksandra Pivec, sicer ministrica za kmetijstvo, ki je bila izvoljena za predsednico na januarskem kongresu, je namreč prejšnjo sredo na seji izvršnega odbora odstopila s položaja, še preden bi svet stranke utegnil odločati o njeni razrešitvi, povezani z očitki glede gostovanj po Sloveniji. Svet je nato za začasnega zastopnika DeSUS-a do kongresa določil ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Ta se je danes tudi prvič udeležil vrha koalicije, je poročala TV Slovenija.

Pivčeva je po odstopu napovedala vnovično kandidaturo, bo pa pred končno odločitvijo o tem še preverila zaupanje na terenu. Gantar še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika.

Janša o morebitni zamenjavi ministrice: Poteze bodo počakale do kongresa

Po več mesecih molčanja je prvič o težavah v DeSUS-u spregovoril tudi Janez Janša, ki je za televizijo Nova24TV glede ministrske funkcije Aleksandre Pivec dejal, da je zanj pomembna le koalicijska pogodba: "Po zadnjem pogovoru z DeSUS-om je jasno, da to tudi pri njih ni pod vprašajem. Možne poteze bodo počakale do njihovega kongresa."

"Iskreno rečeno, od DeSUS-a ni bilo nekih pripomb na njeno delo. Nesoglasja se nanašajo na znotrajstrankarska razmerja, kar ni stvar koalicije. To morajo rešiti sami. Ko bodo izvolili novega predsednika ali predsednico, bo ta tudi podpredsednik oziroma podpredsednica vlade. Do takrat je to vprašanje zamrznjeno," je dejal in dodal, da na koalicijskih pogovorih v imenu stranke zdaj sodeluje Tomaž Gantar.