Bo Katarina Kresal odgovorila na DeSUS-ovi vprašanji? Foto: MMC RTV SLO
Bo Katarina Kresal odgovorila na DeSUS-ovi vprašanji? Foto: MMC RTV SLO
npu
Interpelacija proti Kresalovi ji očita klientalizem pri najemu stavbe NPU-ja. Foto: MMC RTV SLO

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je ob tej priložnosti spomnil, da se obe vprašanji, ki so jih zaradi interpelacije ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal postavili pred časom, a jim nanju ni odgovorila, nanašata na stavbo, v kateri domuje Nacionalni preiskovalni urad. Zanima jih, kakšen delež predstavlja najemnina za stavbo NPU-ja v odnosu do obroka lizinga in zakaj se ministrstvo ni neposredno pogajalo z lastnikom stavbe, "glede na to, da bi lahko na podlagi takšne lizingpogodbe čez nekaj let država postala lastnica tega objekta".

"Najemnina gre iz davkoplačevalskega denarja"
Najemnina se plačuje iz davkoplačevalskega denarja in "vemo, da je eno od načel proračunskega poslovanja tudi načelo gospodarnosti", je poudaril in kritično dodal, da bo posrednik, potem ko bo poravnal vse lizingobroke, postal lastnik objekta, država pa bo morala najemnino plačevati še naprej, "saj je amortizacija takšnega objekta najmanj 30 let".

Kresalova: Vse sem pojasnila že na sestanku
Kresalova pa je v javnem pismu napisala, da je vsa pojasnila v zvezi z najemom stavbe na Dimičevi 16 dala že na sestanku s poslansko skupino konec marca. S seboj je imela tudi vso razpoložljivo dokumentacijo, a člani niso izrazili želje po vpogledu. Izmed sedmih ponudnikov je bila po vnaprej določenih merilih izbrana najprimernejša stavba. Osemčlanska komisija pa je nato izpogajala izjemno ugodno ceno 13,03 EUR/m2 z garažnimi in zunanjimi parkirišči.

Kot sporoča ministrica, podatkov o višini mesečnega obroka za lizing, ki ga podjetje Ram Invest plačuje Hypo Leasingu, ministrstvo nima. Ministrstvo se ni pogajalo s Hypo Leasingom, ker je nepremičnino na trgu ponujalo v najem podjetje Ram Invest kot njen ekonomski lastnik.

"Pravno lastništvo lizinghiše je oblika zavarovanja"
Pred podpisom najemne pogodbe je ministrstvo sicer vpogledalo v leasingpogodbo (višina leasinga je bila prikrita kot poslovna skrivnost), iz katere izhaja, da Hypo Leasing nima pravice razpolagati z nepremičnino. Skladno z lizinško pogodbo ima sicer pravno lastništvo na predmetu lizinga zgolj kot obliko zavarovanja svoje naložbe. Čeprav je lizingodajalec v času trajanja pogodbe pravni lastnik predmeta lizinga, pa vse dokler lizingojemalec izpolnjuje svoje obveznosti iz pogodbe, ne more prosto upravljati in razpolagati s predmetom lizinga, ne glede na status pravnega lastnika, pojasnjuje ministrica.

Ministrstvo pa se je po besedah Kresalove za primer neizpolnjevanja pogojev iz lizingpogodbe s strani Ram Investa zavarovalo tudi s posebnim dogovorom z obema. Ministrstvo namreč pod istimi pogodbenimi pogoji ostane najemnik, tudi če lizinghiša unovči zavarovanje in prevzame tudi dejansko lastništvo nad stavbo.

"Jasni argumenti bi morali biti dovolj"
Kresalova meni, da je tako pojasnila vse okoliščine najema stavbe NPU-ja in skupaj s pisnim odgovorom na interpelacijo ovrgla vse obtožbe predlagateljev interpelacije. "Za tiste, ki se pri glasovanju o interpelaciji želijo opirati na jasne argumente, bi morali biti ti odgovori zadovoljivi," je sklenila.

Znova opozorili na možnost glasovanja po vesti
Erjavec je namreč glede njenih pojasnil na srečanju z njimi dejal, da čeprav Kresalova meni, da je zadovoljivo odgovorila na vsa vprašanja, s pojasnili niso bili zadovoljni. Na sestanku je napovedal, da bodo poslanci DeSUS-a brez dodatnih pojasnil glasovali po svoji vesti.

Opozicija Kresalovi očita klientelizem
Interpelacija zoper Kresalovo, v kateri ji SDS, SLS in SNS med drugim očitajo klientelizem oz. njeno vpletenost in ravnanje v aferi bulmastifi in pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad, lahko uspe le, če zanjo glasuje 46 poslancev, opozicija pa ima brez priprtega poslanca SNS-a Srečka Prijatelja z obema poslancema manjšin 41 glasov. To pomeni, da bi morali za nezaupnico ministrici glasovati vsi opozicijski poslanci, poleg njih pa še vseh pet poslancev DeSUS-a, česar pa ni pričakovati.