Katarine Kresal bo morala ovreči očitke, da je pogodba z Ram Investom negospodarna. Foto: MMC RTV SLO
Katarine Kresal bo morala ovreči očitke, da je pogodba z Ram Investom negospodarna. Foto: MMC RTV SLO
Kmetovanje
Bo resor, ki se ga vsi branijo, končno oddan? Foto: MMC RTV SLO
Litostrojska
Se bo v te prostore selilo okoljsko ministrstvo? Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, notranjo ministrico interpelacija čaka na seji državnega zbora, ki se začenja v ponedeljek in bo trajala predvidoma do petka. Na poslanska vprašanja bo odgovarjala v sredo, Borut Pahor pa je prepričan, da bo Kresalova morebitne dvome v javnosti in med poslanci odpravila oziroma da bo dokazala, da ni bilo nobenih pristranskih interesov.

Tako je predsednik vlade po seji vlade odgovoril na novinarsko vprašanje glede razlike med najemnino za prostore Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki jo plačuje država, in lizingom, ki ga Ram Invest nato plačuje banki.

Novi kmetijski minister pred vrati?
Pahor je sicer povedal tudi, da bo državnemu zboru kandidata za novega ministra za kmetijstvo predlagal v nekaj dneh. O imenih za zdaj ni govoril, a po poročanju časopisa Dnevnik naj bi bila med mogočimi kandidati tudi vodja direktorata za kmetijstvo na kmetijskem ministrstvu Branko Ravnik in ekonomist Andrej Horvat, ki naj bi imel kot član SD-ja največ možnosti.

"Pričakujem spremembo politike zavezništva glede Afganistana"
Premier Pahor je spregovoril tudi o vojaški misiji v Afganistanu, glede katere je dejal predvsem, da zgolj povečevanje števila vojakov k uspehu ne bo pripomoglo, zato pričakuje spremembo politike zavezništva do Afganistana.

Ne glede na to se Slovenija s tega nemirnega območja za zdaj ne umika. Pahor je pojasnil, da se naša država pripravlja, da bo morda v Afganistanu prevzela večjo odgovornosti za uspeh zavzeniške misije; a pogojnik je uporabil, ker upa na spremembo strategije zavezniških sil.

Gre za prevzem lastne skupine za urjenje bataljona afganistanske vojske, da bi bila ta čim prej sposobna prevzeti odgovornost za varnost v lastni državi. Tovrstno sodelovanje naj bi trajalo štiri polletne rotacije, na polovici misije pa bo Slovenija preučila, ali bo operacijo nadaljevala. Kot je pojasnil Pahor, bi se v tem trenutku, če bi že bili na polovici misije, težko odločili za nadaljevanje sodelovanja. To bo jasno sporočil tudi na srečanju z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in desetimi voditelji srednje- in vzhodnoevropskih držav v Pragi.

Ministrstvo za okolje na Litostrojsko?
Minister za okolje Roko Žarnić pa je komentiral informacijo, da naj bi se ministrstvo za okolje selilo na prostore na Litostrojski, ki so bili predtem predvideni za ministrstvo za notranje zadeve. Trenutno brez analize, ki je tudi stroškovna, ne morem dosti več povedati, je dejal Žarnič, a kamor koli se bo ministrstvo selilo, je to velik prispevek k organizacijski uspešnosti. Smo na mnogih lokacijah, kar je težava, saj je včasih težko zagotoviti povezanost, je dejal. Glede varnosti pa meni, da je bližnji obrat ustrezno projektiran, da mu naravne nesreče ne morejo usodno škoditi. Poleg tega meni, da ni verjetno, da bi bilo ministrstvo tarča namernih akcij.

Na mesto Cvikla Kamnarjeva
Na seji vlade je prišlo tudi do nekaterih kadrovskih menjav. Tako je vlada na podlagi odstopne izjave razrešila Milana M. Cvikla, ki odhaja na Evropsko računsko sodišče, s funkcije generalnega sekretarja vlade in na to mesto imenovala dozdajšnjo državno sekretarko na ministrstvu za finance Heleno Kamnar. Dozdajšnji državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen, ki mu je mandat prenehal z odstopom ministra Miklavčiča, bo še naprej opravljal svojo funkcijo.