Kanidate bo predsednik DeSUS-a Karl Erjavec koalicijskim partnerjem predstavil v torek. Foto: MMC RTV SLO
Kanidate bo predsednik DeSUS-a Karl Erjavec koalicijskim partnerjem predstavil v torek. Foto: MMC RTV SLO

V stranki so evidentirali tri kandidate oziroma kandidatke, eden naj bi bil iz Pomurja. Kanidate bo predsednik stranke Karl Erjavec koalicijskim partnerjem predstavil v torek, tam pa naj bi bo Erjavčevih besedah videli, ali je kakšno ime ustrezno za zasedbo tega mesta.

O imenih se tako za zdaj še ne govori, saj je dogovor s premierjem Borutom Pahorjem tak, da se najprej o imenih uskladi tudi z njim. Sicer pa se je v medijih že pojavilo ime državnega sekretarja v premierjevem kabinetu Andreja Horvata. Erjavec je navedbe označil za špekulacije, saj je dogovor tak, da DeSUS predlaga kandidata.

Iskanje traja že tri tedne
Z iskanjem kandidatov so začeli že pred tremi tedni, ko je Ploštajnerjeva omenila, da razmišlja o odstopu.

Ministrica v odhodu je svoj odstop najavila v petek, danes pa je pojasnila, da je tako odločitev sprejela iz osebnih in zdravstvenih razlogov. Pojasnila je, da vodenje službe prepušča nekomu, ki bo imel več moči tako z zdravstvene kot tudi s politične plati.

Postopek odstopa
Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja sicer v skladu s poslovnikom državnega zbora, preneha takrat, ko se z odstopom seznani državni zbor. Predsednik vlade pa mora novega ministra državnemu zboru predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa DZ tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali začasno zaupal drugemu ministru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča državni zbor.