Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je povedal, da so zaradi varčevalnih ukrepov upokojenci prevzeli izjemno veliko breme na svoje pleče, zdaj ko je gospodarska rast vedno večja, pa je treba razmišljati o tem, da se upokojencem vrne, kar so v preteklosti izgubili. Foto: BoBo
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je povedal, da so zaradi varčevalnih ukrepov upokojenci prevzeli izjemno veliko breme na svoje pleče, zdaj ko je gospodarska rast vedno večja, pa je treba razmišljati o tem, da se upokojencem vrne, kar so v preteklosti izgubili. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je povedal, da želijo z novelo nadomestiti tisto, kar so upokojenci izgubili v času gospodarske krize. To želijo delno doseči z izrednim usklajevanjem pokojnin v letu 2018 za 1,1 odstotka, kar je v proračunu že dogovorjeno. S pripravljeno novelo pa predlagajo, da bi se pokojnine poleg rednega usklajevanja v letih 2019, 2020 in 2021 izredno usklajevale za po dva odstotka, v letu 2022 pa za en odstotek, je pojasnil Jurša.

Zaradi varčevalnih ukrepov so upokojenci po njegovih besedah prevzeli izjemno veliko breme, zdaj ko je gospodarska rast vedno večja in se bo po napovedih analitikov tudi nadaljevala, pa je treba "razmišljati o tem, da upokojencem vrnemo, kar so v preteklosti izgubili". "Zavedati se moramo, da pokojnine niso socialni transferji, ampak pridobljena pravica," je poudaril Jurša. Ob tem je navedel, da je povprečna mesečna starostna pokojnina 612,64 evra, prag revščine, pod katerim je med 280.000 osebami tudi 83.000 upokojencev, pa je 617 evrov.

Predlog novele bodo poslali v sopodpis vsem poslanskim skupinam, vložili pa ga bodo v četrtek. Na vprašanje, zakaj novelo vlagajo sami, je Jurša odgovoril, da bodo predlog lahko podpisale tudi druge poslanske skupine. Pri podpori računajo predvsem na koalicijske partnerje, je dejal in zanikal, da bi v koaliciji obstajala trenja. Dodal pa je, da se je treba zavedati, da se bo pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto kampanja začela zelo hitro.

Za predvidene ukrepe v noveli bi bilo treba leta 2019 zagotoviti 95,6 milijona evrov, leta 2020 199 milijonov evrov, leta 2021 310,6 milijona evrov, leta 2022 pa okoli 375,5 milijona evrov, je navedla poslanka.

Nespodobna poteza
Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po predstavitvi predloga DeSUS-a o izrednem usklajevanju pokojnin dejala, da te poteze niso usklajevali, kot to počnejo sicer. "Zato mi je žal, da jo moram oceniti kot nespodobno predvolilno politično potezo," je dejala. Dodala je, da se bodo z vsebino predloga DeSUS-a še seznanili in nato ukrepali.

"Ne samo za DeSUS, za vse stranke, tudi za SMC, so upokojenci ena od zelo pomembnih in tudi ranljivih družbenih skupin," je dejala Kustec Lipicerjeva. V koalicijski SD predlog DeSUS-a še preučujejo in se nanj še niso odzvali.