Koalicijski partnerji so se dogovorili, da bodo prihodnje leto poleg redne zagotovili tudi izredno uskladitev pokojnin. Foto: BoBo
Koalicijski partnerji so se dogovorili, da bodo prihodnje leto poleg redne zagotovili tudi izredno uskladitev pokojnin. Foto: BoBo

ovorili, je dejala ministrica Mateja Vraničar Erman. So pa, kot pravi, dosegli soglasje o redni in izredni uskladitvi pokojnin.

Ministrica za finance je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pojasnila, da morajo na ministrstvu še preračunati finančne posledice uskladitve pokojnin v prihodnjem letu, a po prvih ocenah zagotavlja, da to ne pomeni odstopanja od temeljnih izhodišč nadaljnje javnofinančne konsolidacije.

V izjavi medijem po koalicijskem vrhu je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec napovedal, da bodo v prihodnjem letu pokojnine na podlagi zakona in koalicijske pogodbe usklajevali dvakrat, januarja in maja.

Glede demografskega sklada ni optimizma
Na koalicijskem vrhu so znova preverili stališča koalicijskih strank do odprtih vprašanj pri demografskem skladu. Ključno razhajanje je po besedah ministrice v konceptu demografskega sklada - ali je to portfeljski vlagatelj, ki skrbi za dodaten donos sredstev v pokojninsko blagajno, ali postane to upravitelj in lastnik strateških in pomembnih naložb države.

Erjavec glede dogovora o demografskem skladu ni preveč optimističen, pri čemer je poudaril, da ima drugačne poglede o delovanju demografskega sklada predvsem SMC. Ponovil je, da v DeSUS-u želijo, da so vsa pomembna državna podjetja del demografskega sklada. Tako bi lahko po Erjavčevih besedah prihodnjim upokojencem zagotovili dostojne pokojnine.

Po besedah vodje poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer pa glede demografskega sklada za zdaj kaže, da so v tako močnih konceptualnih razhajanjih, da že posegajo v dojemanje korporativnega upravljanja, čemu in kako naj sploh namenijo upravljanje državnih podjetij.

Erjavec: Glede arbitražne odločbe bom pripravil informacijo glede pravnih možnosti
Zunanji minister Karl Erjavec je v izjavi po koalicijskem vrhu ponovil, da Slovenija vztraja pri implementaciji arbitražne odločbe. Napovedal je, da bo v prihodnjih tednih za vlado pripravil informacijo o pravnih možnostih glede na to, da Hrvaška odločbe ne spoštuje. Gre zlasti za tožbe, na primer na evropsko sodišče v Luksemburgu, je pojasnil.

Prav tako je napovedal, da bo Slovenija izvajala suverenost tam, kjer je po arbitražni odločbi to dolžna. "Po navedbah premierja Mira Cerarja in ministrstva za notranje zadeve policija že zdaj izvaja pristojnosti, vendar bo seveda treba delo policije okrepiti," je dejal zunanji minister po današnjem vrhu koalicije.

Implementacija arbitražne odločbe in prilagajanje zakonodaje je ena stvar, reševanje vprašanj ljudi ob meji z interventnim zakonom pa je druga zadeva, je dodal. S tem se, kot je spomnil, ukvarja posebna medresorska skupina, ki bo individualno obravnavala vse primere.

SMC in DeSUS bosta iskala kompromis glede financiranja šolstva
Koalicijski partnerji so se na večurnem srečanju pogovarjali tudi o razhajanjih pri nekaterih zakonih. SMC in DeSUS bosta v prihodnjih dneh iskala kompromis glede financiranja zasebnega šolstva, koalicija pa se bo še pogovorila o noveli zakona o kazenskem postopku, če bo DS vložil veto, je napovedala vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer.