Odkrivanje prstnih odtisov na anonimnem pismu s pomočjo magnetnega prahu. Foto: Luka Lukič
Odkrivanje prstnih odtisov na anonimnem pismu s pomočjo magnetnega prahu. Foto: Luka Lukič
Cesta
Detektivi velik del svojega delovnega časa preživijo na preži v avtomobilu ali na prostem, čakajoč na dogodek ali posameznika. Foto: BoBo
Bernarda Škrabar
Detektivka Bernarda Škrabar opozarja, da predstave o detektivskem poklicu pogosto nimajo veze z realnostjo. Foto: Luka Lukič
Prisluškovanje
V detektivsko-varnostni agenciji so opremljeni tudi s pripomočki za odkrivanje prisluškovalnih naprav. Foto: Luka Lukič

Takih je 90 odstotkov njenih primerov, kjer preiskuje notranje tatvine v podjetjih, zlorabe bolniških dopustov, zlorabe pri povračilu za stroške prevoza. "V praksi je to zelo zahtevno delo, kjer je nujno sodelovanje v ekipah, saj en sam detektiv ne more izvajati obsežnejšega nadzora."

Podjetja detektive najemajo tudi za preizkus alkoholiziranosti svojih delavcev, pogosto pa zaposlene preverjajo tudi za morebitno zlorabo prepovedanih drog. To mora sicer biti pravno urejeno z internim aktom podjetja, potem pa podjetje pooblasti detektivsko agencijo za izvajanje tega nadzora, tako da zaposleni teh testov ne morej odkloniti.

Ure in ure čakanja
Pogosto je detektiv pristojen tudi za vročitve ali pa zbiranje informacij o posamezniku, pri čemer Bernarda Škrabar opozarja, da delo ni primerljivo z miti filmske industrije: "To delo vključuje ure in ure čakanja v vozilu ali na javnem mestu. Zato moraš biti na ta čakanja fizično in psihično zelo pripravljen." Včasih med čakanjem namreč ni možnosti niti na potrebo.

Se je pa detektivsko delo v zadnjem desetletju drastično spremenilo z razvojem informacijskih tehologij. "Včasih smo za pridobitev kakega podatka, ki ga danes z lahkoto najdemo na spletu, potrebovali tudi po več tednov," se spominja Škrabarjeva. Z novimi tehnologijami pa prihajajo tudi nove potrebe strank.

Priložnost dela tatu
V detektivsko-varnostni agenciji, ki jo Škrabarjeva vodi, so zato v zadnjem letu razvili predvsem storitve s področja informacijske varnosti. Najprej je to svetovanje pri kriptiranju informacij, da te ne bi odtekale v javnost ali, še pogosteje, h konkurenci. Pogosto pa tudi preverjajo tudi prisotnost vohunskih aplikacij na elektronskih napravah. "Le minuta nepazljivosti je dovolj, da nekdo na vaš telefon namesti skrito aplikacijo, ki ga obvešča o vseh vaših dejavnostih."

Preverjanje zaposlenih v podjetju se na prvi pogled zdi kot nepotrebno nezaupanje, a Škrabarjeva ob tem navaja, da mednarodne raziskave kažejo prav zaposlene kot prve krivce za povzročitev škode podjetju. "Po nemških raziskavah je le tretjina zaposlenih takih, ki bodo lojalni, tretjina bo pripravljena izkoristiti priložnost, če se mu bo ponudila, najbolj skrb vzbujajoče pa je, da je tretjina takih, ki so takoj pripravljeni kaj ukrasti. Iz svojih izkušenj lahko rečem, da še kako velja rek Priložnost dela tatu," še pravi Škrabarjeva.

Zaposleni so v pogosto prvi krivci pri inventurnih primanjkljajih v podjetjih, saj je, kot pravi Škrabarjeva, "zaposlenemu precej lažje nekaj ukrasti kot nekemu obiskovalcu, ki prostorov ne pozna najbolje." Pri odkrivanju teh kraj pa je pomemben tudi podatek, da je nadzor prepozen. "Po navadi se podjetja za nadzore odločajo šele ob zamenjavi vodstva, ki želi ugotoviti dejansko stanje."

Preventiva pred socialnim inženiringom
Čeprav so v detektivsko-varnostni agenciji opremljeni tudi z orodji za odkrivanje prstnih odtisov, najpogosteje na anonimnih pismih, ki so, tako Škrabarjeva "slovenska folklora," kot tudi z opremo za odkrivanje prisluškovalnih naprav, pa so taki primeri redkejši od čakanja in zbiranja informacij. Veliko se da postoriti tudi s preventivo in previdno uporabo informacijskih tehnologij.

Veliko dela je tako usmerjenega v izobraževanje vodilnih v podjetjih, kakšni so najnovejši trendi in tehnologije, ki jih je mogoče zlorabljati. Preventivna dejavnost je potrebna tudi za preprečevanje socialnega inženiringa, kjer nepridipravi merijo na zaposlenega, ga podrobno proučijo in potem izkoristijo njegovo šibko točko za vdor v računalniški sistem podjetja.

Previdnost v predprazničnem času
Previdnost je pomembna zlasti v predprazničnem času, kjer vlomilci čakajo na morebitne dopuste. Poleg splošnih napotkov, da ne posojamo svojega mobilnega telefona ali pa da avtomobil parkiramo v garaži in v njem ne puščamo vrednejših predmetov na vidnem mestu, je tudi v obdobju informacijske tehnologije najpomembneje, da pred dopustom poskrbimo za to, da bodo klici iz stacionarnega telefona preusmerjeni na mobilnega. "Profesionalci več dni opazujejo stanovanje in ugotavljajo ali je kdo doma, zato po navadi tudi pokličejo."