Dijaki med drugim nasprotujejo odpravi 100-odstotnega subvencioniranja malice. Foto: MMC RTV SLO
Dijaki med drugim nasprotujejo odpravi 100-odstotnega subvencioniranja malice. Foto: MMC RTV SLO
Dijaki in študentje kmalu na ulice?

Na srečanju naj bi predstavniki dijaške organizacije namreč ugotovili, da namerava vlada nekatere pravice dijakov skrčiti, poroča Radio Slovenija. Po njihovih informacijah naj bi bil scenarij za demostracije skupaj s študenti že pripravljen, le še organi študentske organizacije naj bi ga potrdili.

Ena izmed potez ministrstva za šolstvo in šport, ki moti dijake, je napoved odprave 100-odstotnega subvencioniranja malice, saj bi del subvencij radi preusmerili še na osnovne šole. Dijaki vztrajajo pri popolni subvenciji.

Dijaki so se obrnili tudi na Pahorja
Dijake naj bi skrbela tudi obljuba ministrstva za delo, da bodo s spremembami zakonodaje ustvarili dodatnih 40 tisoč državnih štipendij, ki pa bi dijake zaobšle. Ker so proti krčenju svojih pravic, so se z odprtim pismom že obrnili na premierja Boruta Pahorja, njegov odgovor pa še čakajo.

Tako dijake kot študente moti tudi zakon o malem delu, s katerim želi ministrstvo za delo tako omejiti študentsko delo kot omogočiti varnost na trgu dela. Kot je znano, se je študentska organizacija umaknila iz dialoga.

Dijaki in študentje kmalu na ulice?