Predstavniki krovne študentske organizacije ministrstvu očitajo slab zakon h pripravi katerega naj sploh ne bi bili vabljeni. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki krovne študentske organizacije ministrstvu očitajo slab zakon h pripravi katerega naj sploh ne bi bili vabljeni. Foto: MMC RTV SLO

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je predsednika vlade Boruta Pahorja pozvala k ureditvi razmer na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Na ŠOS-u pojasnjujejo, da so se za poziv premierju, naj država zagotovi boljše izobraževalne pogoje za slovenske študente, odločili "zaradi kršenja demokratičnih načel in dogovorov ter neodgovornega dela ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki s svojimi enostranskimi predlogi poslabšuje socialni položaj študentov v Sloveniji".

Kot navajajo v sporočilu za javnost, je ministrstvo pod vodstvom ministra Ivana Svetlika kljub jasni zavezi, da bodo predstavniki študentov dejavno sodelovali pri pripravi nove zakonodaje na področju študentskega dela, to zavezo prekršilo. "Še več, izhodišča zakona, ki so ga na ministrstvu pripravili brez sodelovanja predstavnikov študentov, gredo v smeri izjemnega poslabšanja položaja študentov in nakazujejo na elitizacijo visokega šolstva ter ukinjanje avtonomnega študentskega organiziranja," opozarjajo.

V pismu na predsednika vlade naslavljajo tudi pobudo za skupno srečanje, na katerem bi študenti podrobneje predstavili razloge za ogorčenost nad delom omenjenega ministrstva. Upajo, da bo premier uredil razmere na ministrstvu, sicer bodo prisiljeni zahtevati razrešitev ministra Svetlika.

Svetlik je na novinarski konferenci po seji vlade o študentskem delu dejal, da so predlogi, ki jih pripravljajo, že precej izdelani in da se za prihodnji teden že dogovarjajo s posameznimi zainteresiranimi skupinami, tudi študenti. "Še vedno vidimo najboljšo rešitev v tem, da se študentsko delo ne ukine, pač pa se ga na novo uredi znotraj t. i. malega dela," je povedal minister.