Že pred časom je na razmislek o morebitnih sprembah zakona opozoril gospodarski minister Vizjak, a jih je njegova kolegica, pristojna za zdravje, Zofija Mazej Kukovič zavrnila. Foto: Reuters
Že pred časom je na razmislek o morebitnih sprembah zakona opozoril gospodarski minister Vizjak, a jih je njegova kolegica, pristojna za zdravje, Zofija Mazej Kukovič zavrnila. Foto: Reuters
Omejevanje kajenja
Podobna zakonodaja, ki je v veljavo stopila v Sloveniji, je na pohodu v dobršnem delu Evrope. Foto: EPA

Profesor na MF-ju Marjan Bilban je v ponedeljek izjavil, da bi bile morebitne spremembe avgusta uveljavljene novele velik korak nazaj, ob tem pa opozoril na številne posledice, ki jih kajenje in cigaretni dim puščata na zdravju prebivalstva.

Združenje ponudnikov gostinskih storitev, ki se jim je pri zahtevi po dopolnitvi zakona pridružila tudi kopica pisateljev, trdi, da njihov predlog ščiti zaposlene, obenem pa preprečuje izgube.

Predlog sprememb ZOPTI-ja
Gostinci predlagajo naslednje spremembe oziroma dopolnitve zakonskih določil:
- Kajenje se dovoli v gostinskih lokalih, v fizično ločenih prostorih s primernim prezračevanjem. V te prostore se dovoli vnašanje pijač, površina teh prostorov lahko obsega do 50% uporabne površine. Kadilski prostori ne morejo biti prostori, v katerih se nahaja točilni pult, vendar pa se lahko opravlja dejavnost brez prisotnosti strežnega osebja.
- Če lokali ne morejo fizično ločiti prostora, imajo možnost opredelitve za kadilske ali nekadilske lokale, pod pogojem, da ti lokali odvajajo dogovorjen odstotek iz dejavnosti za zdravstveno zavarovanje zaposlenih.
- Nosilec dejavnosti naj bo kaznovan, zgolj če ne zadosti tehničnim standardom.

Pisatelji: Kultura kajenja je stvar izbire
Za spremembe zakona se je že v ponedeljek zavzela kopica slovenskih pisateljev s Ferijem Lainščkom na čelu. Menijo, da je sprejetje tega zakona - ob uveljavitvi pravice nekadilcev do življenja v zdravem okolju in druženja v nezakajenih gostinskih lokalih - nedopustno poseglo v pravice kadilcev in jim bistveno okrnilo pravico do svobodne izbire glede kajenja. To se je po njihovem mnenju že po nekaj mesecih od uveljavitve zakona pokazalo v praksi, saj "poraja absurdne življenjske situacije, nepotrebno nestrpnost in nezadovoljstvo". Stališča so zapisali v peticiji Za spremembo tobačnega zakona, prvopodpisani je prav Lainšček.

Bilban je sicer v ponedeljkovi izjavi za javnost poudarli, da bi bilo spreminjanje zakona o omejevanju porabe tobačnih izdelkov v nasprotju s strokovnimi priporočili, saj je pasivno kajenje na tretjem mestu med dejavniki tveganja, tobačni dim pa povzroča pljučnega raka, bolezni srca in ožilja ter dihal.