Na Inštitutu za varovanje zdravja so odklonili večino predlaganih novosti Slovenske nacionalne stranke. Foto: EPA
Na Inštitutu za varovanje zdravja so odklonili večino predlaganih novosti Slovenske nacionalne stranke. Foto: EPA

SNS je med drugim predlagal, da bi se manjši lokali lahko sami odločili, ali bodo kadilski ali ne, kar bi bilo po mnenju IVZ-ja neučinkovito, saj bi se večina lokalov odločila, da kajenje dovoli.

Prav tako IVZ odklanja dovoljevanje kajenja v igralnicah in na gledaliških predstavah, saj morajo biti zaščiteni tudi tamkajšnji delavci. Pri gledaliških predstavah naj si pomagajo z rekviziti, dodajajo na IVZ-ju.

IVZ zanika tudi trditve o upadu prometa v lokalih, saj statistični urad navaja, da se je skupni realni prihodek lokalov v prvem mesecu uveljavitve novele zvišal za 1,6 odstotka.

Na Inštitutu kot zavajajočo razumejo trditev, da se zaradi prepovedi kajenja v zaprtih javnih in delovnih prostorih toliko bolj kadi po domovih, kar naj bi ogrožalo zlasti majhne otroke. Po njihovem je bolj verjetno, da se zgodi obratno in bodo posmezniki tovrstno prepoved skušali uveljaviti tudi doma.

Med rešitvami, ki jih predlaga SNS, imajo na Inštitutu za varovanje zdravja za sprejemljivo edino uvedbo tobačnega evra. S podražitvijo tobačnih izdelkov za en evro bi po njihovem lahko okrepili že obstoječe preventivne dejavnosti, vendar le kot del že uvedene zakonodaje, menijo na IVZ-ju.