Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

S Policijske uprave Nova Gorica so poslali sporočilo za javnost, v katerem se je tamkajšnji direktor Evgen Govekar odzval na medijske navedbe, ki so vzniknile po četrtkovi objavi poročila o političnih pritiskih na policijo, ki ga je pripravil v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. V poročilu je namreč zapisano, da je takratni mandatar za sestavo vlade Robert Golob 31. maja kandidatki za notranjo ministrico Tatjani Bobnar in kandidatu za direktorja policije Lindavu dejal, da je treba "čim prej nekaj narediti tudi s tistim tam dol, ki je direktor na mojem koncu". Pri čemer je Golob mislil na direktorja PU-ja Nova Gorica Evgena Govekarja, ki naj bi bil povezan s prejšnjo vlado.

Dogajanje v zvezi s PU Nova Gorica je ministrica Bobnar omenila tudi v pismu, v katerem je premierja Goloba obvestila o svojem odstopu. Med primeri, ki jih Bobnar razume kot politični pritisk, je navedla namreč stališče premierja, da je do neimenovanja Lindava za direktorja policije prišlo, ker z ministrico nista uresničila pričakovanj o čiščenju policije. Pri čemer je omenila tudi sms, ki ga je prejela od predstavnice za odnose z javnostmi Gibanja Svoboda Vesne Vuković, v katerem je ta izrazila dvom o tem, ali bo preiskava strganih plakatov stranke v Novi Gorici izvedena korektno, saj da "se ve, kdo vodi policijsko upravo Nova Gorica".

Govekar v sporočilu kategorično zavrača vse dozdajšnje navedbe o povezovanju s politiko in ostro zavrača tudi navedbe v nekaterih medijih o njegovi domnevni "prisotnosti v množici ljudi, ki je pospremila nekdanjega predsednika vlade v zapor na Dobu". Govekar trdi, da gre za laž, namen navedb pa razume kot načrtno osebno diskreditacijo. Kot navaja sporočilo, Govekar namreč nikoli ni niti simpatiziral niti bil kakor koli politično dejaven. "Dosledno spoštuje določila zakona o organizaciji in delu v policiji o prepovedi političnega delovanja oz. strankarskega članstva policistov in v tem pogledu zagotavlja visoko stopnjo osebne in organizacijske integritete," navaja sporočilo za javnost.

Direktor Govekar je kandidiral za delovno mesto direktorja PU-ja na notranjem kadrovskem razpisu po upokojitvi svojega predhodnika aprila 2022. Ker je na razpisu izpolnjeval vse pogoje, je bil za direktorja imenovan 1. 5. 2022.