Sklep o Pličaniču kot nosilcu, ki ga je danes sprejel izvršni odbor DL-ja, mora potrditi še svet stranke, ta pa bo predvidoma 10. aprila. Foto: BoBo
Sklep o Pličaniču kot nosilcu, ki ga je danes sprejel izvršni odbor DL-ja, mora potrditi še svet stranke, ta pa bo predvidoma 10. aprila. Foto: BoBo

Virant je bil med evidentiranimi kandidati za evropskega poslanca na listi stranke, a je že večkrat dejal, da se bolj nagiba k temu, da se za kandidaturo ne bo odločil.

Danes pa je dodatno pojasnil, da daje prednost končanju ministrskega mandata in "vsem izzivom, ki so s tem povezani". Preostali del liste po njegovih besedah še ni dokončno sestavljen, zato drugih podrobnosti ni želel razkriti.

Sklep o Pličaniču kot nosilcu, ki ga je danes sprejel izvršni odbor DL-ja, mora potrditi še svet stranke, ta pa bo predvidoma 10. aprila.

NSi in SLS podpisala sporazum o skupnem nastopu
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in prvak SLS-a Franc Bogovič sta danes uradno podpisala sporazum o skupnem nastopu na evropskih volitvah. Stranki sta pogovore o skupnem nastopu začeli že po novem letu, pristojna organa obeh strank sta ga, kot smo že poročali, potrdila sredi marca.

Od imen kandidatov za evropske poslance so za zdaj uradno znani Peterle kot nosilec liste ter Novakova in Bogovič na zadnjih dveh mestih - v skladu s sporazumom NSi-ju pripadajo prvo, drugo, peto in sedmo mesto, preostala pa SLS-u. Neuradno bi bil na drugem mestu lahko podpredsednik NSi-ja Aleš Hojs, na petem pa direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič. Iz vrst SLS-a se kot možni kandidatki omenjata poslanka Jasmina Opec in podpredsednica stranke Olga Franca.

Novakova je danes pojasnila, da bodo skupno listo predstavili, ko bodo imena potrjena na organih obeh strank, po Bogovičevih besedah bo to predvidoma prihodnji teden.