Seznam buri duhove. Foto: Spletna stran SDS
Seznam buri duhove. Foto: Spletna stran SDS

SDS-ov seznam oseb, ki naj bi jih po strankinem mnenju vlada Boruta Pahorja imenovala po političnih in ne po strokovnih merilih, za seboj vleče verigo vročih odzivov.

Namigovanje stranke SDS, da gre pri zadnji kolumni novinarke Tanje Lesničar Pučko v Dnevniku za naročilo iz vrst politike, je po mnenju izvršilnega odbora aktiva novinarjev Dnevnika absurdno. V odboru poudarjajo prav nasprotno - menijo, da se je novinarka s kolumno ogradila od politike.

"... zgolj zaradi pomanjkanja bralne pismenosti"
V aktivu novinarjev so zato zapisali, da kdor je prebral njeno kolumno, "lahko zgolj zaradi pomanjkanja bralne pismenosti (ali pa zlonamerno) trdi, da v ozadju stojijo politični naročniki, saj je namen kolumne ravno nasproten". Sporočilo izvršilnega odbora je danes objavilo tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Dnevnik: SDS-Udba: laži in manipulacije
Časopis Dnevnik je v torek objavil kolumno omenjene avtorice z naslovom "SDS-Udba: laži in manipulacije", v katerem je pisala o "seznamu za odstrel", ki ga je pripravil SDS, in tako ravnanje ocenila za "nasledstvo partije, Udbe in njenih metod, v najbolj čisti obliki". Zapisala je, kdo bi lahko izgubil položaj, če bo SDS zmagal na volitvah, in ocenila, "ob glavo boš zaradi mnenja".

Po njenem mnenju je "seznam je v resnici grozljiv, ker kaže miselni vzorec stalinistične montaže popolnoma nepovezanih in nesmiselnih informacij in laži", na njem pa naj bi se znašli ljudje, "ki jih druži le to, da niso verniki sekte JJ".

Gorenak o splošni mobilizaciji "kaviar levice"
Na zapis se je odzvala tako stranka SDS kot na svojem blogu tudi poslanec te stranke Vinko Gorenak. Pri SDS-u - odziv so objavili na svoji spletni strani - so odziv naslovili z naslovom "Pritlehne žalitve Tanje Lesničar Pučko in sejanje strahu pred SDS izhod v sili tranzicijske levice". Med drugim so zapisali, da je Tanja Lesničar Pučko v resnici največ napisala prav o sebi in o svojih strpnih in za človekove pravice zavzetih političnih naročnikih: "To je zapis medijskega dna, kanalizacije slovenske plenilske in kaviar levice."

Vinko Gorenak pa je pisanje Lesničar Pučkove razumel v funkciji "moderne splošne mobilizacije sil politične kontinuitete". Po njegovem mnenju je vprašanje to, ali se kolumnistka "svojega početja sploh zaveda ali pa to počne po nareku koga drugega".