Po novem se lahko osebna izkaznica in potni list vročita otroku, starejšemu
od 15 let, če zakoniti zastopnik ob vložitvi vloge temu ne nasprotuje Foto: MMC RTV SLO
Po novem se lahko osebna izkaznica in potni list vročita otroku, starejšemu od 15 let, če zakoniti zastopnik ob vložitvi vloge temu ne nasprotuje Foto: MMC RTV SLO

Veljati sta začeli noveli zakona o osebnih izkaznicah in potnih listinah, ki med drugim omogočata izdelavo izkaznice v petih minutah.

Po novem je namreč mogoč zajem fotografije in podpisa na vlogi za izdajo osebne izkaznice na upravni enoti, kar pomeni, da se kartončki ne pošiljajo več v fizični obliki proizvajalcu. To pomeni, da je lahko osebna izkaznica pri proizvajalcu izdelana v petih minutah po potrditvi vloge na upravni enoti.

Enostavnejša prijava pogrešanega dokumenta
Poenostavlja se tudi prijava pogrešitve dokumentov. Prijavo bo mogoče podati na kateri koli upravni enoti, vzpostavljen pa bo tudi register pogrešanih dokumentov. Ukinjeni bodo preklici osebnih izkaznic, potnih listin, obmejnih prepustnic in vozniških dovoljenj v uradnem listu, za kar so morali državljani do zdaj plačati 8,35 EUR. Posamezniki pa bodo lahko na portalu e-uprave preverili, ali je bil morda dokument, s katerim se oseba izkazuje pri sklepanju nekega posla, naznanjen kot pogrešan, ukraden ali izgubljen. V primeru zadetka bodo izpisani podatki o dokumentu, ne pa tudi osebni podatki o imetniku kakšnega dokumenta.

Pri novosti je pomembno, da državljanu ob preklicu ne bo treba čakati na objavo v uradnem listu (uradni list je objavljen dvakrat tedensko), temveč bo vlogo za nov dokument lahko vložil takoj.

Osebna izkaznica tudi za državljane s stalnim prebivališčem v tujini
Osebno izkaznico pa po novem lahko pridobijo tudi državljani s stalnim prebivališčem v tujini, kar prej ni bilo mogoče. Novost je pomembna, ker je osebna izkaznica v zadnjih letih izredno pridobila na svoji potovalni funkciji.