Gasilcem in vladi ni uspelo zbližati stališč glede dviga plačnih razredov. Foto: BoBo
Gasilcem in vladi ni uspelo zbližati stališč glede dviga plačnih razredov. Foto: BoBo
Boris Koprivnikar
Minister Boris Koprivnikar je dejal, da se trudi, da bi gasilcem omogočili boljše plačilo. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Ko so po besedah sekretarja sindikata Davida Švarca dva dni pred protestnim shodom dobili namig o sestankovanju, si niso mogli misliti drugega, kot da bodo na mizo dobili nov predlog, a se to na njihovo presenečenje ni zgodilo. Od ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in ministrice za obrambo Andreje Katič so tako znova dobili pojasnila o koncu pogajanj o njihovih zahtevah, ki po mnenju vladne strani niso razumljive. "Jasno so nam povedali, da pričakujejo, da razumemo njihova stališča, da so pogajanja zaključena in našim zahtevam ne more biti ugodeno," je dejal Švarc v izjavi novinarjem po srečanju.

V sindikatu poklicnih gasilcev namreč zahtevajo dvig za dva plačna razreda za vse gasilce in dvig za tri plačne razrede za dve delovni mesti v petem in šestem tarifnem razredu, ki sta anomaliji v zdajšnjem plačnem sistemu. V to vladna stran ne želi privoliti, zaradi česar gasilci poleti tudi niso podpisali aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva. Švarc je danes ponovil, da v ponudbo ne morejo privoliti in podpisati aneksa.

Vladni strani so predstavniki sindikata danes znova pojasnili, da njihovi predlogi v ničemer ne posegajo v rušenje razmerij z njim primerljivimi poklici, niti ne presegajo omejitev, ki so bile decembra dogovorjene med sindikati javnega sektorja in vlado. Njihove zahteve so po besedah Švarca minimalne, da se poklicnim gasilcem odpravijo anomalije v plačnih razredih in postavijo poštene osnovne plače ter vrednotenje delovnega mesta poklicnega gasilca.

Vladna ponudba
Minister Koprivnikar pa se, kot je dejal, trudi, da bi gasilcem omogočili boljše plačilo. Po njegovih pojasnilih vladna ponudba, ki je na mizi in pripravljena za podpis, za gasilce pomeni, da jih 72 odstotkov napreduje za dva plačna razreda in skoraj vsi preostali vsaj za enega. Vladno stran skrbi tudi, da se z nepodpisom aneksa h kolektivni pogodbi med gasilci ustvarjajo anomalije. Del gasilcev bo namreč napredoval po kolektivni pogodbi, tisti, ki pa se vežejo samo na kolektivno pogodbo za dejavnost poklicnega gasilstva, pa ne.

Temeljni zaplet pa je tudi pri vodstvenih delovnih mestih, kjer zaradi primerljivosti z drugimi poklici vladna stran ne more privoliti v višje uvrstitve, je še spomnil Koprivnikar. Ministrica Katičeva pa je že ponudila popravek uredbe, s katero bi za vodstvena delovna mesta vodje dobile dodatek od pet do 12 odstotkov. "Sindikatu poskušamo dopovedati, da po zaključku pogajanj teh ne moremo ponovno odpirati, ker bi to pomenilo, da ga odpiramo s celotnim javnim sektorjem," je še poudaril minister.

Protest poklicnih gasilcev solidarnostno podpira tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. Kot so sporočili, podpirajo legitimno prizadevanje za izboljšanje plač poklicnih gasilcev. Prepričani so, da si "poklicni gasilci za svoje zahtevno in odgovorno delo zaslužijo dostojno plačilo, ki bo primerljivo s plačilom na podobnih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja", so zapisali.