Vlada se bo o tem, ali bo plače policistov uvrstila v isti razred kot plače reševalcev, gasilcev, carinikov in vojakov, odločila v dveh tednih. Foto: RTV SLO
Vlada se bo o tem, ali bo plače policistov uvrstila v isti razred kot plače reševalcev, gasilcev, carinikov in vojakov, odločila v dveh tednih. Foto: RTV SLO
Policijski sindikat odločno vztraja pri svojih stališčih. Foto: RTV SLO

Minister je na kongresu Konfederacije sindikatov javnega sektorja zagotovil, da bo vlada ob prehodu na nov plačni sistem za odpravo plačnih nesorazmerij sprostila ves denar, ki se je do zdaj natekel v ta namen. S tem bo praktično onemogočeno, da bi kdo v novem sistemu imel nižjo plačo kot do zdaj.

Vlada se bo o tem, v kateri plačni razred uvrstiti policiste, odločila v dveh tednih. Minister za javno upravo je povedal, da ni naklonjen razlikovanju, kljub vztrajanju policijskega sindikata, zato bi se lahko pojavile nove težave.

Virant je zatrdil, da "vlada v teh pogajanjih igra z odprtimi kartami" in da se da za vsako delovno mesto izračunati, kaj prinaša. O tem, ali se jim splača preiti na nov sistem, ni nobenih dvomov, je prepričan minister.

Po mnenju predsednika omenjene konfederacije Branimirja Štruklja je tudi na vladni strani še precej manevrskega prostora za dogovor o plačah. Štrukelj je sicer opozoril, da sindikate presenečajo vedno nove spremembe zakona na vladni strani, ki še dodatno zavlačujejo večletna pogajanja.

V konfederaciji sicer pričakujejo, da bodo dobili na mizo spremembe zakona, ki že vključujejo končni predlog rešitev za ureditev plač sodnikov, tožilcev in pravobranilcev. Od vlade pričakujejo tudi "več dobre volje pri usklajevanju letošnjega regresa" in natančnejše pogoje za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor.

Štrukelj vnovič potrjen na čelu konfederacije
Člani konfederacije so podaljšali mandat predsedniku Branimirju Štruklju, ki jih bo vodil do leta 2010. Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, ki konfederacijo petih sindikatov vodi že od njene ustanovitve pred enim letom, je dobil veliko večino glasov.