Dokler bo Jože Podgoršek kmetijski minister v zdajšnji vladi, njegova ponovna včlanitev v DeSUS ni mogoča. Foto: MMC RTVSLO
Dokler bo Jože Podgoršek kmetijski minister v zdajšnji vladi, njegova ponovna včlanitev v DeSUS ni mogoča. Foto: MMC RTVSLO

Možnost ponovne včlanitve je komisija v sredo obravnavala po ugibanjih o njegovi morebitni kandidaturi za predsednika DeSUS-a.

Kot so spomnili v stranki, iz 41. člena statuta izhaja, da mora v primeru izstopa DeSUS-a iz vladne koalicije njen minister odstopiti, sicer mu preneha članstvo v stranki. Podgoršek pa je ostal na mestu ministra tudi po decembrskem izstopu stranke iz koalicije Janeza Janše, zato mu je tudi prenehalo članstvo v stranki. Izvršni odbor se je s tem seznanil 25. marca.

Njegova morebitna ponovna včlanitev ob hkratni ohranitvi ministrskega položaja pa bi ponovno vzpostavila situacijo, ki bi sovpadala z navedeno določbo statuta, ki določa prenehanje članstva ministra v stranki.

Na odločitev statutarne komisije pa se je odzval tudi Podgoršek. Ponovil je svoje navedbe, da deluje državotvorno in predvsem v skrbi za sektor, ki ga vodi, in sicer s podporo poslancev DeSUS-ove poslanske skupine. S takšnim delom želi tudi nadaljevati.

Kongres predvidoma 19. junija

DeSUS, ki ga začasno vodi Brigita Čokl, se bo na volilnem kongresu sestal predvidoma 19. junija. Na kongresu naj bi želel za predsednika kandidirati tudi minister Podgoršek.

Kandidira pa lahko le, če je član stranke. Sam je sicer že večkrat poudaril, da pri svojem delu uživa podporo strankinih poslancev.

Rok za vložitev kandidatur za individualne funkcije v DeSUS-u se bo iztekel v soboto. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Felix Srečko Krope. Končno število kandidatov bo znano v prihodnjem tednu.