Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Vodstvo DeSUS-a bo popoldne razpravljalo o aktualnih političnih zadevah, zlasti zakonodajnih predlogih, ter o pripravah na junijski kongres.

Komisija DeSUS-a za statutarna vprašanja in pritožbe bo predvidoma razpravljala o morebitnih spremembah strankinega statuta, ki jih bodo obravnavali na kongresu, ki bo predvidoma 19. junija. Na mizi pa naj bi imela tudi pristopno izjavo ministra Jožeta Podgorška za ponovno članstvo v stranki.

Izvršni odbor se je namreč 25. marca seznanil s prenehanjem Podgorškovega članstva v DeSUS-u, ker je tudi po decembrskem izstopu DeSUS-a iz koalicije Janeza Janše ostal na položaju ministra. Strankin statut določa, da mora minister v primeru izstopa DeSUS-a iz vladne koalicije odstopiti, ali pa mu preneha članstvo v stranki.

Če želi Podgoršek kandidirati za predsednika DeSUS-a, pa mora biti član stranke. O tem, ali je to mogoče, čeprav je na mestu ministra, stranka pa v opoziciji, bo predvidoma odločila strankina komisija za statutarna vprašanja in pritožbe. Podgoršek je sicer že večkrat poudaril, da pri svojem delu uživa podporo strankinih poslancev.

Napoved vsaj dveh predsedniških kandidatur

Rok za vložitev kandidatur za individualne funkcije v DeSUS-u se bo iztekel v soboto. Za zdaj sta kandidaturo za predsednika stranke napovedala Ljubo Jasnič in Felix Srečko Krope. Končno število kandidatov bo znano v prihodnjem tednu. DeSUS začasno vodi Brigita Čokl, ki pa je večkrat pojasnila, da za predsednico stranke na kongresu ne bo kandidirala.