Čoklova je napovedala, da bodo stranka sredine. Foto: BoBo
Čoklova je napovedala, da bodo stranka sredine. Foto: BoBo

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je najprej sešel izvršni odbor, ki so se ga udeležili tudi trije poslanci DeSUS-a. Sledila je seja sveta stranke.

Poslanci Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak so namreč konec prejšnjega tedna prek odvetnika od Čoklove zahtevali preklic njenih izjav o njihovem ravnanju, zlasti glede tega, da "bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo in da so kot pobalini". Čoklova pa je prek svoje odvetnice sporočila, da izjav ne bo preklicala, saj meni, da je z njimi uresničevala svojo svobodo (političnega) izražanja o temi, ki je brez dvoma v javnem interesu.

V DeSUS-u so ugotavljali, kam stranka gravitira. Foto: BoBo
V DeSUS-u so ugotavljali, kam stranka gravitira. Foto: BoBo

Čoklova: Segli smo si v roko

"Danes smo dosegli mejnik v naši zgodovini. Imeli smo zelo konstruktivno razpravo in mislim, da smo se prvič, vsaj v mojem mandatu, pogovarjali tako, kot se pogovarja med razumnimi ljudmi," je v izjavi po zasedanju organov stranke povedala Čoklova. Po njenih besedah so razčistili vse dileme in vprašanja in ugotovili, da obstajajo minimalne oz. skupne osnove, na katerih bodo delovali. Odločili so se, da bodo sodelovali in da gredo s tega sestanka s kombinacijo, s katero so vsi zadovoljni. Torej, da je za stranko in za poslansko skupino dobro le tisto, kar je dobro za njihovo članstvo, podpornike in volivce.

"Zavedamo se, da smo v tem prostoru tarče. Odločili smo se, da bomo delovali skupno, da ne bomo dovolili, da nas drugi razdirajo, in ne bomo dovolili, da se razdvajamo sami," je povedala Čoklova.

Napovedala je, da bodo delovali kot stranka sredine in se v tem kontekstu ne bodo dali motiti. "Zdrav razum je tista stvar, na katero sem vedno stavila. Veseli me, da je to danes prevladalo v naših pogovorih," je dodala.

Tako vsi ostajajo na svojih položajih in tudi pravnih mnenj, groženj ali postopkov po zagotovilih Čoklove ne bodo nadaljevali. "Segli smo si v roko in ugotovili, da se te zadeve ne bodo nadaljevale," je dejala in pritrdila, da pravnikov ne potrebujejo več.

V DeSUS-u zatrjujejo, da so se poenotili

Jurša: Zgodilo se bo tudi, da bodo poslanci glasovali po svoji vesti

Tudi po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše so danes ugotavljali, kam njihova stranka gravitira, in sklenili so, da so sredina. "To pomeni, da imamo članstvo tako z leve kot z desne strani. Temu primerno se moramo odzivati," je povedal. Po njegovih besedah imajo ideologijo na levi in na desni strani, o teh zadevah pa se bodo morali v stranki precej pogovarjati.

Tako so dali tudi pobudo, da čim več predlogov zakonov, ki prihajajo v DZ, obravnavajo tudi strankina delovna telesa in zavzamejo stališče. "Se bo pa tudi zgodilo, da bodo poslanci v skladu z 82. členom ustave kakšno stvar izglasovali tako, kot oni mislijo, torej na podlagi svoje vesti," je še opozoril Jurša.

Odprto je bilo tudi vprašanje predloga izključitve poslancev iz stranke

Jurša je sicer ob prihodu na sejo izvršnega odbora glede pričakovanj povedal, da so odprte vse možnosti, tudi ta, da Čoklova predlaga izključitev poslancev iz stranke. Predsednik sveta Anton Urh pa je že ob prihodu zatrdil, da dokler je predsednik sveta stranke, takšnega sklepa ne bo dal na glasovanje.

BRIGITA ČOKL V ODDAJI STUDIO CITY

"Danes smo se dogovorili, da se bomo pogovarjali, izmenjali stališča, da bodo poslanci spoštovali priporočila oziroma stališča stranke. Mislim, da je to zelo velik dosežek v trenutku, ko smo bili pravzaprav na razpotju," je potrdila tudi v oddaji.

Priznala je, da je del članov res razmišljal tudi o izključitvi poslancev, vendar je zavrnila namigovanja, da bi stranka lahko hitro dobila nove, če bi se vanjo včlanili trije poslanci SMC-ja in Jurij Lep, ki zdaj ustanavljajo skupino nepovezanih poslancev: "To prvič slišim, z naše strani ni bilo nobenih razgovorov ali razmišljanj na to temo, ker smo najprej rekli, da se dajmo še enkrat pogovoriti in in ugotoviti, ali imamo minimalni konsenz, da je mogoče, da delujemo naprej. In tega smo dosegli." Strinja se, da je bilo v preteklosti tako, da čeprav je stranka v opoziciji, je večinoma glasovala s koalicijo, kar pa vidi kot posledico tega, da s poslansko skupino nihče ni delal: "Ni se z njo pogovarjal, ni se z njo usklajeval in so oni pravzaprav zavzeli neko svojo držo, zdaj pa smo se dogovorili, da bomo te stvari in te relacije povsem na novo opredelili," je pojasnila.

Napovedala je, da bodo v prihodnjem tednu sklicali tudi strateški svet in oblikovali stališče do ustavne obtožbe premierja Janeza Janše. "Če gledate naš program, se lahko reče, da smo pravzaprav dosegli v okviru Janševe vlade vse, ampak treba je vedeti, na kašnih osnovah, na kakšnih temeljih. Neizpodbitno dejstvo je, da imamo v tem obdobju sproščene vse fiskalne ovire, da jih tako rekoč ni in da je veliko lažje doseči neke cilje, ki jih stranka ima. Druga stvar pa je, koliko pozornosti namenjamo drugim temam - ampak o tem se moramo dogovoriti," je pojasnila.

Celoten pogovor z voditeljem Marcelom Štefančičem Jr. si lahko ogledate spodaj.

O dogajanju v stranki DeSUS

Kdo vse se bo potegoval za novega predsednika?

DeSUS sicer 19. junija čaka volilni kongres, že tretji v letu in pol. Januarja lani je takratna kmetijska ministrica Aleksandra Pivec premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, a je po nesoglasjih v stranki in očitkih na njen račun glede plačil gostovanj po Sloveniji septembra lani odstopila. DeSUS je na kongresu za predsednika nato znova izvolil Erjavca, ki je stranko popeljal iz koalicije Janeza Janše. Po neuspešni konstruktivni nezaupnici z njegovo kandidaturo za predsednika vlade in po nesoglasjih s strankinimi poslanci je Erjavec marca letos odstopil.

Sorodna novica Zorčič ostaja: "DZ je vladi pokazal, da ji je mesto na Gregorčičevi, ne na Šubičevi"

Začasno vodenje stranke je prevzel podpredsednik Anton Balažek, po njegovem odstopu s tega mesta kmalu zatem pa Čoklova. Nesoglasja s poslanci, ki so v DZ-ju zavzeli zmerno opozicijsko držo, so eskalirala.

Rok za vlaganje kandidatur za junijski kongres je 24. april. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki je bil na to mesto imenovan na predlog DeSUS-a, pa je ob vprašanju morebitne kandidature za predsednika DeSUS-a danes spomnil, da je zdaj že nekdanji član te stranke. Stranka je namreč ugotovila, da mu je zato, ker je ostal na funkciji ministra tudi po odhodu DeSUS-a iz koalicije, prenehalo članstvo.

"Še vedno verjamem, da stranka lahko naredi korake v konsolidacijo, verjamem v to, da je stranka tega sposobna z močno mrežo in svojo zgodovino," je Podgoršek dejal ob robu današnjega obiska v Trebnjem in dodal, da trenutno nima časa niti razmišljati o morebitni kandidaturi za predsednika DeSUS-a.

V preteklem tednu so se pojavile tudi špekulacije, da naj bi o kandidaturi za vodenje DeSUS-a razmišljal predsednik DZ-a Igor Zorčič, ki je pred kratkim s še dvema poslanskima kolegoma zapustil SMC. Zorčič je pred nekaj dnevi na vprašanje STA-ja, ali drži, da naj bi se z nekaterimi nezadovoljnimi člani SMC-ja pridružili DeSUS-u, odgovoril, da so to ugibanja in je prezgodaj napovedovati morebitna povezovanja. Na dodatno vprašanje, ali je v igri njegova kandidatura za vodenje DeSUS-a, pa je odgovoril, da ugibanj ne komentira.

Poslanci bodo spoštovali sklepe DeSUS-a, a ne vedno