Oznaka 0 ne pomeni, da posojilo ni zavarovano, ampak da zavarovanje ni skladno s kvalifikacijo Banke Slovenije, je pojasnil Jašovič. Foto: MMC RTV SLO
Oznaka 0 ne pomeni, da posojilo ni zavarovano, ampak da zavarovanje ni skladno s kvalifikacijo Banke Slovenije, je pojasnil Jašovič. Foto: MMC RTV SLO
NLB
Ribnikar je dejal, da bi lahko prišlo do neevidentiranega pošiljanja podatkov o posojilih, kar je ugotovil tudi pooblaščenec za varovanje informacij in dodal, da tako uhajanje podatkov zdaj ni več mogoče. Foto: MMC RTV SLO
Dokumenti iz NLB-ja lahko ušli iz katerega koli naslova

Predsednik komisije Rudolf Petan, ki preiskuje politično odgovornost ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, je nekdanjega člana uprave Mateja Narata vprašal, ali je med službovanjem v NLB-ju kakšno podjetje, s katerim je bila lastniško povezana politična ali javna oseba, zato hitreje dobilo posojilo, odgovoril, da niti pod razno. Dodal je, da bi bilo odobravanje posojil mimo kreditnega odbora, katerega član je bil, "sila nenavadno oziroma skoraj nemogoče".

Naloga predsednika uprave ni, da ve, kaj pomenijo ničle
Članica komisije Cveta Zalokar Oražem je direktorja inštituta za pravo pri NLB-ju povprašala o informacijskem sistemu v banki. Zanimalo jo je, ali je tak, da bi lahko uhajali dokumenti. Ribnikar je odgovoril, da bi lahko prišlo do neevidentiranega pošiljanja, kar je ugotovil tudi pooblaščenec za varovanje informacij, in dodal, da tako uhajanje podatkov zdaj ni več mogoče.

Poleg tega je dejal še, da je dokument, na katerem so bile v okencu o zavarovanju posojil ničle, natisnil le takratni predsednik uprave Draško Veselinovič. Dokument je na njegovo zahtevo pripravljalo več sodelavcev oddelka za upravljanje s tveganji, krivca pa zdaj išče policija. Vendar ni naloga predsednika uprave, da ve, kaj ničle pomenijo, in da v praksi ne pomenijo nujno slabšega zavarovanja.

"Banka ni zalagala spisov za izterjavo posojila"
Zdajšnjega predsednika uprave banke Boža Jašoviča je Petan vprašal, ali so bila posojila Ultri med tistimi, ki so povzročila izgubo banke v prvem četrtletju. Jašovič je dejal, da je bila izguba posledica rezervacij in oslabitev, njihovo povišanje pa posledica poslabšanja kreditne bonitete dolžnikov. Dodal je, da zgodba glede posojil še ni končana, saj so rezervacije ustvarjene le, če bi posojila morali odpisati. Oznaka 0 tako ne pomeni, da posojilo ni zavarovano, ampak da zavarovanje ni skladno s kvalifikacijo Banke Slovenije.

Banka pogoje za uvrstitev v klasifikacijo izpolni le, če nastane potreba po individualni oslabitvi, na primer če zaradi spremenjenih razmer na trgu znova ovrednoti zavarovanje. Petan je želel vedeti še, ali je bilo kakšno posojilo Ultri neizterjano ali založeno. Po njegovih besedah je namreč služba za izterjavo NLB-ja "založila" več kot deset spisov za izterjavo posojil. Da bi moral o tem kaj vedeti, je dejal tudi Ribnikar, a dodal, da ne ve ničesar. Jašovič in Narat sta pojasnila še, da se pri odobravanju posojila najprej upošteva sposobnost podjetja, da posojilo poplačuje iz rednega denarnega toka, zavarovanje pa je sekundarni vir poplačila.

Dokumenti iz NLB-ja lahko ušli iz katerega koli naslova