Mest v domovih za ostarele je veliko premalo. Foto: MMC RTV SLO
Mest v domovih za ostarele je veliko premalo. Foto: MMC RTV SLO

V Sloveniji sicer skupno deluje 55 domov za starejše z 12.328 mesti, ki so organizirani kot javni zavodi, ter 26 koncesijskih domov z 2.931 mesti. Na območju MOL-a so mesta v domovih na voljo le za okoli 4 odstotke starejših občanov.

V Mestni občini Ljubljana si tako prizadevajo, da bi se čim prej končala gradnja novega doma starejših občanov s 160 posteljami v Trnovem. Zgrajen naj bi bil konec prihodnjega leta, nekako ob istem času pa naj bi dočakali tudi manjši dom za starejše, ki ga bo gradila Župnijska Karitas.

Razpis za podelitev koncesij še odprt
Na območju MOL-a domovih za starejše občane po ocenah sicer manjka še od 500 do 1000 postelj. Zato bo država, ki je pristojna za institucionalno varstvo, bodisi ustanovila svoje javne zavode ali pa bo podelila koncesijo za opravljanje dejavnosti zainteresiranim zasebnim izvajalcem, lokacije pa bo poiskal MOL, piše v decembra 2007 sprejeti strategiji.

Na ministrstvu so pojasnili, da je trenutno odprt razpis za podelitev koncesij, in sicer 450 mest za MOL in 150 mest za drugo območje Upravne enote Ljubljana. Rok za prijavo na razpis, ki bi se sicer iztekel 31. decembra, so podaljšali do 31. marca 2009. Ljubljanski župan Zoran Janković zatrjuje, da je bil razpis podaljšan na njegovo pobudo.

E. S.