Bogovič je pripravljen podpreti interpelacijo, ampak pod določenimi pogoji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Bogovič je pripravljen podpreti interpelacijo, ampak pod določenimi pogoji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Načelna podpora vložitvi interpelacije zoper Viranta


Po besedah predsednika stranke Franca Bogoviča temu, da bi bil v interpelaciji tudi očitek, povezan z razrešitvijo Kucler Dolinarjeve z mesta načelnice upravne enote Ljubljana, nasprotujejo zato, ker menijo, da očitki, ki se nanašajo na kadrovanje posameznih oseb, ne sodijo v interpelacijo.
Proti očitku o izbrisanih pa so zato, ker menijo, da je treba to vprašanje enkrat dokončno rešiti. Se pa strinjajo z očitki o rušenju sistema lokalne samouprave z zmanjševanjem števila občin, o nepravilnostih pri izplačilu plač javnim uslužbencem, so pa tudi za to, da se razčisti zadeva z ugodnimi letalskimi vozovnicami, ki jih je bil deležen Virant, je pojasnil.
Ko bosta iz interpelacije izločena omenjena očitka in primerno dopolnjeni drugi očitki, je SLS pripravljen prispevati svoje podpise pod interpelacijo, je dejal. Ali se bo to dejansko zgodilo, pa bo po njegovih besedah znano še v tem tednu. Do takrat naj bi namreč z NSi-jem, ki predlaga interpelacijo, skušali uskladili omenjene spremembe.

"Sistematičen napad na ustvarjanje dodane vrednosti"
Bogovič je komentiral tudi predlog zakona o davku na nepremičnine. Po njegovi oceni gre pri zakonu za sistematičen napad na tiste, ki delajo in ustvarjajo dodano vrednost. Tudi to, da bodo obdavčeni kulturni spomeniki in sakralni objekti, se mu zdi edinstveno.

Prav tako je prepričan, da bo davek zelo prizadel podeželje, vladi pa je očital, da z davkom vzpostavlja nepotreben konflikt med mesti in podeželjem ter "izziva revolt" kmetov. Vprašal se je tudi, kam je te dni poniknil kmetijski minister Dejan Židan, ki "veliko govori o samooskrbi" in je dal "neko zagotovilo kmetijskim organizacijam in kmetom, da se bo potrudil, da vlada tega davka ne bo sprejela".

SDS bi interpelacijo razširil s številnimi točkami
Tudi poslanska skupina SDS-a je interpelacijo zoper Viranta pripravljena podpreti, a bo NSi-ju poslala predloge za dopolnitev interpelacije, je povedal vodja poslanske skupine Jože Tanko. O predlogih so se v SDS-u po besedah Tanka pripravljeni pogovarjati.

Predlog za dopolnitev imajo že pri prvi točki interpelacije, ki govori o lokalni samoupravi. Sami želijo temu dodati opombo s sestanka med vlado in Mestno občino Ljubljana. Menijo, da je priložitev tega dokumenta ključna za ocene, da se ruši enakomeren razvoj in podeželje. Je pa Tanko poudaril, da krožijo tri različice tega zapisnika, kar ocenjuje kot nedoslednosti znotraj vlade. Zato bodo v SDS-u zahtevali tudi preveritev suma oziroma naznanili sum kaznivega dejanja. V največji opozicijski stranki sicer zaradi te zgodbe razmišljajo o interpelaciji celotne vlade ali ustavne obtožbe.

Na to se je sicer odzval tudi vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer. Po njegovih besedah SDS za razmišljanja o možnih ukrepih zaradi zapisnika uporablja ponarejen dokument. "Že nekajkrat smo bili priča, da je SDS uporabljala neverodostojne dokumente. Izgleda, da je to praksa," je ocenil Möderndorfer. Spomnil je, da je ponarejanje dokumentov kaznivo dejanje, zato je po njegovem čas, da se pristojni začnejo ukvarjati s tem.

Na seznamu razširitev tudi zakon o političnih strankah in referendumu
Predlog interpelacije bi dopolnili tudi v delu, ki govori o političnem kadrovanju, in sicer z neimenovanjem "oziroma neke vrste razrešitvijo" načelnika upravne enote Maribor Željka Vogrina, razrešitvijo Boža Predaliča z mesta načelnika upravne enote Grosuplje in ponavljajočimi se razpisi za načelnika upravne enote Ilirska Bistrica.

V SDS-u namreč sumijo, da se to mesto ohranja za poslanko DL-ja Kristino Valenčič, ki ga zasedala pred vstopom v DZ. Morda bodo predlagali še dopolnitev interpelacije z imenovanjem načelnice upravne enote Žalec, je dodal Tanko.

Prav tako želijo v stranki razjasniti vlogo Viranta pri preiskavi članov Zbora za republiko. "Vemo, da je minister za notranje zadeve zadolžen za usmerjanje policije in tu nas zanima njegova vloga," je dejal Tanko.

Še en predlog za dopolnitev je povezan z likvidacijo Probanke in Factor banke. Tudi tu jih zanima, na kakšen način se je Virant kot član vlade "vklopil v to in kakšna navodila je dal policiji v tem primeru".

SDS bo tudi predlagal, da se Virant interpelira zaradi "dveh zelo škodljivih predlogov zakonov" - predloga novele zakona o političnih strankah in predloga novele zakona o volilni in referendumski kampanji.

Načelna podpora vložitvi interpelacije zoper Viranta