SDS je že nekaj časa
SDS je že nekaj časa "grozil" z interpelacijo zoper finančnega ministra Čuferja. Foto: EPA
SDS sta zmotila predlog za podelitev neomejenega državnega poroštva pri nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke ter predlog za razrešitev Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja v tako imenovani slabi banki oziroma Družbi za upravljanje terjatev bank. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Šircelj
Razrešitev Širclja s položaja neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank je bila za SDS "politična", v ozadju pa je po prepričanju vodje poslanske skupine SDS-a Jožeta Tanka želja vlade, da pred prenosom slabih terjatev "očisti tudi vse kadre, ki bi lahko imeli vpogled v slovenski bančni sistem". Foto: BoBo
Vložena interpelacija zoper Čuferja

SDS sta tako zmotila predlog za podelitev neomejenega državnega poroštva pri nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke ter predlog za razrešitev Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja v tako imenovani slabi banki oziroma Družbi za upravljanje terjatev bank.

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je spomnil, da se bo v okviru nadzorovane likvidacije obeh bank z dobro milijardo evrov državnega jamstva zagotovil denar za izplačilo depozitov tudi v znesku nad zakonsko določenimi 100.000 evri. Gre za najmanj 160 milijonov evrov, je dejal.

SDS proti socializaciji dolgov
"Ne strinjamo se, da tistim, ki razpolagajo z nadpovprečno velikim premoženjem, socializiramo obveznosti in jih plačujemo prek državnega proračuna," je dejal. Tanko je izračunal, da bo znašal strošek 200 evrov na državljana. Da Čufer ni privolil v javno objavo imen tistih, ki jim bodo v celoti izplačali depozite nad 100.000 evrov, pa po njegovih besedah pomeni kršitev določb zakona o bančništvu.

Tanko je dejal, da sta bili banki izčrpani s podeljevanjem nezavarovanih posojil, izplačili rezultatom neustreznih dividend, visokimi plačami uprave in nagradami nadzornikov, po drugi strani pa uprave in lastniki niso v celoti zagotovili možnosti za zagotovitev kapitalske ustreznosti in likvidnosti obeh bank.

Tanko: Država ima preveč depozitov v obeh bankah
Čuferju v SDS-u očitajo tudi, da iz obeh bank ni pravočasno umaknil depozitov države. Teh je za 600 milijonov evrov, kar je glede na vlogo obeh bank v slovenskem bančnem sistemu, ki skupaj obvladujeta le štiri odstotke trga, po Tankovem mnenju že tako ali tako veliko preveč.

V primeru izvedbe stresnih testov v Probanki in Factor banki ter prenosa slabih terjatev na slabo banko v skladu z zakonom bi se lahko ugotavljala odgovornost, "z nadzorovano likvidacijo obeh bank pa se tem postopkom v veliki meri izognemo".

Za milijardo evrov jamstva
Banka Slovenije je odločitev o uvedbi postopka nadzorovanega prenehanja poslovanja omenjenih bank sprejela 6. septembra. Za zagotavljanje likvidnosti in solventnosti obeh bank ji je država izdala za 1,03 milijarde evrov jamstva, pri čemer je poslanec SDS-a Šircelj vprašal, ali ne gre v tem primeru za reševanje "bančnega banditizma".

SDS v interpelacijo sam
V SDS-u so interpelacijo vložili sami s podpisi 26 svojih poslancev. Ponudili so jo v podpis tudi preostalima parlamentarnima opozicijskima strankama, a se za to nista odločili, je pojasnil Tanko.

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je zatrdil, da je interpelacija zoper Čuferja neupravičena in neutemeljena ter popolnoma zgrešena in neodgovorna. "SDS tako interpelira ministra za finance za odločitev, ki jo je sprejela vlada, in ne minister," je poudaril. Po njegovem mnenju je "interpelacija popolnoma zgrešena, kar med drugim kaže tudi to, da se ji nista pridružili obe preostali opozicijski stranki".

Vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc je pojasnil, da podpisov k interpelaciji niso prispevali, ker menijo, da njeno besedilo ne vsebuje bistvenega problema, in sicer predloga proračuna.

V NSi-ju imajo o interpelaciji določene pomisleke, je povedala predsednica te stranke Ljudmila Novak. Očitki glede Probanke in Factor banke ter Šircljeve razrešitve se jim namreč ne zdijo tisti, zaradi katerih bi ministra interpelirali.

Po mnenju vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana je interpelacija nepotrebna. "V Sloveniji smo pred pomembnimi odločitvami, in ta interpelacija nam ne bo koristila," je povedal.

V DL-ju interpelacije še niso proučili - to nameravajo storiti do torka, takrat pa se bodo nanjo odzvali in tudi verjetno pojasnili, ali bodo Čuferja podprli ali ne, je povedala poslanka stranke Katarina Hočevar, ki sicer meni, da interpelacija na tako osebni ravni ni primerna.

Poslanci DeSUS-a interpelacije ne nameravajo podpreti. Vodja poslanske skupine Franc Jurša meni, da tako vlada kot tudi finančni minister delata dobro. Kot je opozoril, je Čufer v najtežjem položaju, saj sredstev ni, zato je bilo tudi pri proračunu marsikje "klestiti".

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer pa je napovedal, da se bo stranka na vloženo interpelacijo odzvala čez dan.

Sindikati: déja vu, kadar je SDS v opoziciji
V sindikatih pa so v odzivu na interpelacijo previdni - čeprav so sami pogosto ostri kritiki vodje finančnega resorja, se namreč do ravnanja političnih strank ne želijo opredeljevati. A tudi iz njihovih vrst je slišati, da želi SDS na ta način destabilizirati razmere v državi.

"Zelo nerad komentiram ravnanja političnih strank, vendar se zdi, da je to situacija deja vu, ko je ta stranka v opoziciji," je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj. Po njegovih besedah se zdi, da skuša največja opozicijska stranka na ta način čim bolj destabilizirati razmere, "kar pa ni enako kot kritizirati in kazati, kje vlada dela napake".

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je poudaril, da se do odločitev političnih strank niso opredeljevali niti v preteklosti niti se ne bodo v sedanjosti ali prihodnosti. Ob tem je Semolič sicer priznal, da tudi sami pogosto kritizirajo Čuferja, a to, kot je zatrdil, počnejo glede na "njegove konkretne slabe odločitve".

TARČA, ČETRTEK, 20.00 na TVS 1
Vsi, ne samo vlada, vstopamo v mesec velike negotovosti; razplet bo na koncu pomemben za slehernega izmed nas. Za zdaj čakamo: na odgovor Evropske komisije, ali so vladni ukrepi in predlagani proračun dovolj, da se v prihodnje rešujemo sami – ali premalo in bo potreben poseg trojke. Čakamo, kaj se bo zgodilo s predlaganim proračunom – kmetje in sindikati so že napovedali upor. Oboje pa je iztočnica tokratne Tarče: naredili bomo analizo obljubljenega in realiziranega, primerjavo domačega in avstrijskega podjetnika – pripovedujeta povsem nasprotne stvari, pogledali bomo, kaj od majskih priporočil Evropske komisije je vlada uresničila in česa ne, kaj je torej poročala Bruslju. V studiu bodo ukrepe zagovarjali predstavniki vlade, s svojimi predlogi jih bodo soočili predstavniki gospodarstva, opozicije in sindikatov. Med njimi v studiu pričakujemo tudi ministra Uroša Čuferja in Janeza Janšo. Prvo Tarčo po manjši prenovi bo vodil Slavko Bobovnik.

Vložena interpelacija zoper Čuferja