Janša je avtorico članka v Politicu z naslovom Znotraj slovenske vojne proti medijem, v katerem je ocenila, da slovenski premier z napadi na novinarje ustvarja ozračje strahu, obtožil laganja. Foto: BoBo
Janša je avtorico članka v Politicu z naslovom Znotraj slovenske vojne proti medijem, v katerem je ocenila, da slovenski premier z napadi na novinarje ustvarja ozračje strahu, obtožil laganja. Foto: BoBo

Državnemu sekretarju ministrstva za zunanje zadeve Gašperju Dovžanu je vprašanje o tvitih premierja Janeza Janše zastavila poslanka Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Po njenem mnenju početje predsednika vlade škodi ugledu Slovenije, pri čemer je izpostavila njegovo nedavno komentiranje članka v bruseljskem spletnem mediju Politico o stanju v slovenskih medijih. "To se mu dogaja le nekaj mesecev pred slovenskim predsedovanjem Svetu EU-ja, kar je skrb vzbujajoče, ker imamo občutek, da želi vplivati na medije in pokazati, da ne spoštuje svobode izražanja novinarjev, ter komentira mnenja, s katerimi se ne strinja," je dejala. Poslanko je zanimalo, ali je to usmeritev vlade, da bo komentirala vse članke, ki ne bodo v skladu z mnenjem predsednika vlade.

Dovžan ji je odgovoril, da novinarji pišejo o Sloveniji, kar pišejo, da pa zunanje ministrstvo skrbi za ugled Slovenije. "To dogajanje kaže, da medijska svoboda v Sloveniji obstaja in da lahko vsak pove, kar si misli," je dejal. Kot je poudaril, znotraj EU-ja in tudi drugih mednarodnih organizacij obstajajo jasni instrumenti in poti, ki omogočajo obravnavo teh vprašanj. Ob tem je zagotovil, da si bodo še naprej prizadevali za ugled Slovenije, ki po njegovih besedah s temi Janševimi potezami ni bil oškodovan.

Sorodna novica Janša ostro nad novinarko Politica, v bran so ji stopili številni kolegi kot tudi mediji in ustanove

Poudaril je še, da bodo aktivno branili in pojasnjevali razmere v Sloveniji povsod, kjer bo to potrebno ali bo izpostavljeno kot posebno vprašanje. Janša je avtorico članka v Politicu z naslovom Znotraj slovenske vojne proti medijem, v katerem je ocenila, da slovenski premier z napadi na novinarje ustvarja ozračje strahu, obtožil laganja. Na Twitterju je zapisal, da ji je "bilo naročeno, da ne pove resnice, tako da je navajala večinoma 'neznane' vire s skrajne levice in namenoma ni upoštevala virov z imeni in integriteto," je zapisal premer.

Janšev tvit je naletel na številne odzive. Avtorici članka Lili Bayer in Politicu so v bran stopili številni tuji dopisniki v Bruslju, Evropska komisija in drugi. Odzvala se je tudi finska ministrica za evropske zadeve Tytti Tuppurainen. "Kar slišimo iz Slovenije, je žalostno in skrb vzbujajoče," je izjavila za Politico. "Od bodočega predsedstva pričakujemo, da bo ohranilo naše skupne vrednote, vključno s svobodo medijev. Vsakršno spodkopavanje tega ogroža kredibilnost Unije kot celote," je dodala.

Podaljšanje mandatov več veleposlanikom

Zunanji minister Anže Logar je pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU-ja sicer podaljšal mandat petim veleposlanikom. Poslanca Nika Prebila (LMŠ) je zanimalo, zakaj se je minister Logar odločil, da bo mandate nekaterih veleposlanikov podaljšal, čeprav je ob prevzemu položaja zatrjeval, da tega kljub predsedovanju Svetu EU-ja ne bo storil. Konkretno ga je zanimalo, zakaj je mandat podaljšal ravno veleposlanikom v Berlinu, Bruslju, Bratislavi, Haagu in Teheranu ter generalnemu konzulu v Trstu in po kakšni metodologiji je sprejel to odločitev.

Državni sekretar Dovžan, ki je nadomeščal ministra, ker je na službeni poti v Luksemburgu, je dejal, da konkretnih postopkov ne more komentirati, ker gre za tajne podatke, na splošno pa je povedal, da predsedovanje ni takšna okoliščina, ki bi narekovala podaljšanje mandata vsem veleposlanikom. Obstaja pa možnost podaljšanja, če to narekujejo kadrovske in delovne potrebe ali družinski razlogi, na primer šolanje otrok ali bolezen, je pojasnil.

Na vztrajanje poslanca Prebila, ki je želel dobiti konkretnejše odgovore glede na to, da so o tem že poročali mediji, je Dovžan odgovoril, da težko komentira objave v časopisih in da je sam zavezan zakonu o tajnih podatkih. "Zakaj mediji to objavljajo, je treba vprašati njih," je dodal. Na zunanjem ministrstvu so za Dnevnik potrdili, da je Logar razporeditev na delovno mesto v tujini za leto dni podaljšal veleposlanikom Francu Butu v Berlinu, Radu Genoriu v Bruslju, Gregorju Kozovincu v Bratislavi, Sanji Štiglic v Haagu in Kristini Radej v Teheranu. Prav tako na mestu generalnega konzula v Trstu ostaja Vojko Volk. Mandat bi se jim sicer iztekel poleti.