Predsednik države je po treh odpovedih svojega potovanja v Darfur pogajalce upornikov povabil na srečanje v Slovenijo. Foto: Urad predsednika države/FA BOBO
Predsednik države je po treh odpovedih svojega potovanja v Darfur pogajalce upornikov povabil na srečanje v Slovenijo. Foto: Urad predsednika države/FA BOBO

Drnovšek je vodjo Gibanja za pravičnost in enakost (JEM) Ahmeda Tugoda Lissana in člana JEM-a Abdulahia El Toma že sprejel, vodja tega gibanja Ibrahim Halil pa bo v Slovenijo prispel v sredo.

V Ljubljano sta prišla le predstavnika Gibanja za pravičnost in enakost, predstavnike sudanske osvobodilne vojske pa so zadržali pritiski ZDA in EU-ja, ki vodijo pogajanja glede Darfurja. Po prvih pogovorih je Drnovšek sporočil, da je najpomembneje, da se proces reševanja krize ne prekine.

Drnovšek je ob tem dodal, da predstavniki Gibanja sporazuma ne sprejemajo, upa pa, da bodo našli formulo, ki bi omogočila, da ostanjejo med pogajalci in da ne bi prekinili procesa.

Bo sporazum zaživel?
Omenjeni sudanski uporniški skupini 5. maja v Abuji nista podpisali mirovnega sporazuma za Darfur. Sporazum s sudansko vlado je podpisala le frakcija Sudansko osvobodilno gibanje.

Trije neuspešni poskusi
Zadnji, za 24. april načrtovani obisk predsednika Drnovška v Darfurju, je bil odpovedan na željo sudanske vlade, ki za obisk ni izdala soglasja. Prejšnja dva obiska sta bila preložena zaradi negotovih varnostnih razmer. Po zadnji odpovedi je Drnovšek napovedal, da ne namerava odnehati in da bo še naprej usklajeval termine za obisk enega izmed taborišč za razseljene ljudi v sudanski pokrajini Darfur, k pomoči za Darfurce pa je znova pozval tudi mednarodno javnost.