Odpoved udeležbe le nekaj dni pred proslavo je sprožila vprašanje, kdo bo na proslavi opravljal častne funkcije, ki bi jih moral predsednik države. Foto: RTV SLO
Odpoved udeležbe le nekaj dni pred proslavo je sprožila vprašanje, kdo bo na proslavi opravljal častne funkcije, ki bi jih moral predsednik države. Foto: RTV SLO
Drnovška ne bo na proslavi

Ksenija Benedetti, šefinja Protokola Republike Slovenije, je za MMC povedala, da ne gre za protokolarni zaplet, odločitve predsednika pa ni želela komentirati. Na vprašanje, kdo bo na proslavi namesto predsednika republike pregledal častno četo, odgovarja, da trenutno intenzivno iščejo sprejemljive alternative.

Protokolarna služba mora najprej preveriti zakonodajo in protokolarno prakso, pojasnjuje Benedettijeva, šele nato bo jasno, komu bi lahko ponudili opravljanje častne funkcije na osrednji državni proslavi. Odločitev bo znana v kratkem. Benedettijeva pojasnjuje, da gre za prvi takšen primer, odkar vodi državni protokol, torej vse od leta 1999, najverjetneje pa bo predsednik republike na proslavi ob dnevu državnosti manjkal prvič v zgodovini samostojne Slovenije.

Bojkot kot protest
S svojo prisotnostjo, pravijo ljudje, ki so mu blizu, predsednik Drnovšek ne želi dajati legitimnosti sedanji vladi, in dodajajo, da bi se v normalnih razmerah proslave udeležil. Vendar - kot poudarjajo - zdaj razmere niso normalne. V Uradu predsednika vlade Drnovškove odpovedi ne želijo komentirati, so pa razočarani in presenečeni, ker predsednik države ni pripravil tradicionalnega sprejema za svojce padlih v vojni za Slovenijo, kot je bilo dogovorjeno.

Drnovšek je sicer sprva zavrnil govor na osrednji proslavi, nato pa so iz njegovega urada sporočili, da se je odrekel govorom tudi na drugih slovesnostih. Na tokratni državni proslavi ga bo na mestu govornika nadomestil premier Janez Janša. Sicer pa bo na nedeljski slovestnosti manjkal tudi nekdanji predsednik Kučan, ki pa se je protokolu zaradi odsotnosti že prej opravičil, ker bo v tujini.

Drnovšek položil vence
Drnovšek je pred dnevom državnosti sicer položil venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo leta 1991. Med desetdnevno vojno je v Sloveniji umrlo 14 ljudi - pet pripadnikov teritorialne obrambe, štirje pripadniki policije in pet civilistov.

Drnovška ne bo na proslavi