Minister Gregor Virant pravi, da se s podpisanim sporazumom strinja velikanska večina sindikatov javnega sektorja. Foto: BoBo
Minister Gregor Virant pravi, da se s podpisanim sporazumom strinja velikanska večina sindikatov javnega sektorja. Foto: BoBo

Izjavo o usklajenosti zakonskega predloga sta poleg notranjega ministra Gregorja Viranta parafirala Branimir Štrukelj kot vodja ene od pogajalskih skupin in Tatjana Labernik kot namestnica vodje druge skupine.

Kot predvideva predlog zakona, bo država dolg javnim uslužbencem poravnala z dvema obrokoma, prvi bo izplačan najpozneje do konca februarja 2014, drugi najpozneje do konca januarja 2015. Do končnega obroka bodo tekle zakonite zamudne obresti.

Zakon naj bi dopuščal, da se lahko prvi obrok izplača tudi prej, če bodo posamezni proračunski uporabniki to zmogli in bodo sposobni pripraviti obračune prej. Virant sicer meni, da si težko predstavlja, da bi se to dogajalo v večjem obsegu.

Minister meni, da zadevo zaključujejo na način, ki je pravno bistveno varnejši in zanesljivejši, kot so bila dogajanja v preteklosti. Zato se mu zdi nerazumljivo, da bi po vsem tem sindikati še pozivali k vlaganju izvršb.

Sindikati pa naj bi podpisali tudi izjavo, da v letu 2014 ne bo dodatnega poseganja v pravice javnih uslužbencev, ki bi presegale že dogovorjeno.

Z izjavo se ne strinjajo vsi
Minister Virant se je pohvalil, da se z dogovorom strinja velikanska večina sindikatov. Predstavniki nekaterih sindikatov, med drugim sindikat državnih organov, sindikat policistov, sindikata ministrstva za obrambo in sindikat vojakov, so že povedali, da z rešitvijo, kot naj bi zdaj obveljala, ne soglašajo.

Predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk tako opozarja, da je sodba sodišča jasna, a so bili danes preglasovani. Kot je dejal, gre za dolg države oz. delodajalca do vsakega posameznika in vsak posameznik lahko izterjavo dolga avtonomno zahteva pred sodišči. Tudi v nekaterih drugih sindikatih so že začeli ali pa so napovedali vlaganje izvršb.

Zakon naj bi bil potrjen novembra
Zakon bodo po besedah ministra Viranta v državni zbor poslali, če bo dogovor podpisala prepričljiva večina sindikatov, in to iz obeh sindikalnih skupin. Želijo pa si, da bi bil na vladi potrjen prihodnji četrtek in novembra sprejet v parlamentu.