V Sindikatu policistov, ki ga vodi Zoran Petrovič, ne vidijo druge možnosti, kot da vlada njihov članom plača tisto, kar jim je bilo nezakonito odvzeto. Foto: BoBo
V Sindikatu policistov, ki ga vodi Zoran Petrovič, ne vidijo druge možnosti, kot da vlada njihov članom plača tisto, kar jim je bilo nezakonito odvzeto. Foto: BoBo

"Ocenjujemo, da je odločitev sodišča jasna, izčrpana so tudi izredna pravna sredstva. Drugačni dogovori niso možni in Sindikat Policistov Slovenije na njih ne pristaja. Gre namreč za terjatve, ki so že zapadle na individualno raven in ni pravne možnosti sklepanja kakršnega koli dogovora s strani sindikatov. Sindikati lahko le dogovarjajo rešitve in jih predlagajo zgolj kot opcijo oškodovanim," so zapisali v sporočilu za javnost.

Policijski sindikalisti tudi opozarjajo, da vlada od pravnomočnosti sodbe oškodovanim ni predlagala nobene resne in sprejemljive rešitve, niti ni izvedla konkretnih ukrepov za ugotavljanje odškodninske in druge odgovornosti posameznih podpisnikov nezakonitega aneksa, ki je bil podpisan 2010.

"Ocenjujemo, da so pogovori o poplačilu dolga v državnih obveznicah neprimerni in tudi neizvedljivi, ker gre za individualne terjatve v denarju. Takšne opcije kot rešitev omenjajo predstavniki sindikatov, ki so leta 2010 nezakoniti aneks podpisali in oškodovali večino zaposlenih v javnem sektorju. Dogovore lahko ti sindikati sklepajo le za svoje člane, če se bodo s takšnim poplačilom dolga strinjali," so še zapisali predstavniki sindikata policistov, ki priznavajo, da so podpisniki aneksa v neprijetni vlogi, saj terjajo nekaj, čemur so se v preteklosti odrekli.

Pooblaščena Odvetniška družba Kanduti in partnerji je že pozvala MNZ, naj v roku 15 dni izplača plačna nesorazmerja in vse dolgove, ki so s tem povezani. "V kolikor ne bo prišlo do izpolnitve, bomo pričeli za vsakega člana Sindikata policistov Slovenije vlagati posamična pravna sredstva, za katera obstaja verjetnost, da bodo uspešna. Dejavnosti se že izvajajo," še napovedujejo v sindikatu.

Sodišče razsodilo tudi v korist vojakov
Iz Sindikata ministrstva za obrambo so v soboto sporočili, da je delovno in socialno sodišče v Ljubljani razsodilo, da je država tudi v njihovem primeru kršila kolektivno pogodbo. Doslej sta na sodišču pravnomočno tožbo za izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za omenjeno obdobje dobila tudi Sindikat državnih organov Slovenije in Sindikat vojakov Slovenije, ki še čaka na odločitev vrhovnega sodišča o reviziji postopka, ki jo je zahtevala vlada.

S sindikati sicer že tečejo priprave na začetek pogajanj o obliki izplačila sredstev, vendar točnega datuma še ni, saj ministrstvo za finance še preučuje javnofinančne vidike. Notranji minister Gregor Virant pa je zagotovil, da bodo k pogajanjem povabili vse sindikate, tudi Sindikat državnih organov Slovenije (SDOS), čeprav so v tem sindikatu že izjavili, da se nimajo o čem pogajati.