"Prvo, kar bi morali uvesti v šole, je ukinitev vseh postopkov, ki nasilnega otroka postavijo v središče pozornosti," je dejala Vesna Vuk Godina. Foto: BoBo
Za ravnatelje nasilje na šolah največja težava

Na Bledu poteka 26. srečanje Osnovna šola na Slovenskem, na željo ravnateljev pa je posvečeno nasilju v šolah. Erika Rustja z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je dejala, da se problematike medvrstniškega nasilja v šolah zavedajo že nekaj časa.

Manjša strokovna skupina na Zavodu RS za šolstvo pripravlja navodila za obravnavo tovrstnega nasilja, v katerem so zajete naloge strokovnih delavcev po izbruhu nasilja. Številni strokovnjaki pa menijo, da je treba šolam pustiti bolj proste roke pri ukrepanju in preventivi.

Glede navodil, ki naj bi bila zgolj pomoč pri ravnanju v tovrstnih primerih in naj ne bi imele vloge zavezujočega pravilnika, se mnenja že razhajajo. Kritična je posebej Vesna Vuk Godina s fakultete za družbene vede. "Prvo, kar bi morali uvesti v šole, je ukinitev vseh postopkov, ki nasilnega otroka postavijo v središče pozornosti," je poudarila. Kot je dejala, je to prav tisto, kar si tak otrok, ki je patološki narcis, pravzaprav želi.

"Delinkventnim otrokom naj bo neugodno"
Profesorica je prepričana, da bi z navodili, ki jih daje država, delinkventnost le povečevali. Delinkventnega učenca bi morali sankcionirati, a ne s posebno obravnavo, ampak z neugodjem, na primer da bi moral po pouku večkrat napisati, da tega ne bo več počel, ali pa bi dobil več domače naloge, je dejala Vuk Godina.

Pred 50 leti je bilo nasilja med otroki bistveno manj kot danes, saj je že zgodnja socializacija vsebovala avtoriteto in kazen, je dejala. Sodobne šole pa so postale leglo nasilja in različni pravilniki ter postopki pri tem ne bodo prav nič pomagali, je še opozorila.

Najprej so odgovorni starši
Specialni pedagog Marko Juhant je dejal, da morajo biti za vedenje in vzgojo otrok pristojni starši, vendar bi tudi šole lahko veliko naredile na tem področju. "Šola ima kar nekaj mehanizmov, s katerimi bi lahko ukrepala, žalostno pa je, da jih ne more uporabljati," je dejal. Namesto da bi se problematični otroci v podaljšanem bivanju urili v socialnih spretnostih, delajo takrat domače naloge, je dejal.

"Nasilje nad šolami"
"Šole so pod hudo inflacijo predpisov. Od nas zahtevajo, da naredimo vzgojni načrt, kar je birokratska bedarija," kritično opaža ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc. Vzgojni načrt nasilnih dogodkov ne more preprečiti, je prepričan. Država pa z zakonodajo brez razumevanja najstnikov in učno-vzgojnih procesov po njegovem mnenju izvaja nasilje nad šolami.

"Imamo probleme pri izrekanju kazni, saj nas zadržujejo vsi mogoči pravilniki," je opozoril Merc, ki je še dodal, da se njihovim kaznim posmehujejo tako država kot starši in da na ta način ni mogoče pedagoško delovati. Brez hudih pritiskov javnosti in institucij bi medvrstniško nasilje veliko lažje uravnavali, je prepričan.

Za ravnatelje nasilje na šolah največja težava