Posledice nasilja v Desklah. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Posledice nasilja v Desklah. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Z leti je postala vedno bolj zapletena in nepregledna. Naloge ravnatelja so preobsežne, saj mora skrbeti za pedagoški proces in vse, kar spada k vodenju podjetja, kar šole po trenutni zakonodaji so.

Združenje ravnateljev Slovenije

V medijih se že dva meseca vrti zgodba o nasilju v Osnovni šoli Deskle, ki jo vodi ravnatelj Vojko Simčič. Po navedbah združenja je poznan kot miren in dober ravnatelj. Šola je odraz in zrcalo družbe, zato ne moremo pričakovati, da bo tam sterilno vzdušje brez kakršnih koli konfliktov, so poudarili.

Šole imajo vzgojni načrt, s katerim poskušajo zagotavljati vzgojo za vse učence; to je naloga in poslanstvo šole, v kateri obstaja trikotnik učenci, starši in učitelji.

"Zunanji poseg pravne stroke onemogočil delovanje"
V združenju ugotavljajo, da je bil vzgojni proces v omenjeni šoli prekinjen z zunanjim posegom pravne stroke, ki je v veliki meri "onemogočil nadaljnje vzgojno delovanje šole in vajeti brezkompromisno prevzel v svoje roke". K vsemu skupaj so olje na ogenj prilili tudi mediji. "Kot vidimo, je ogromno govora o odgovornosti ravnatelja, ne slišimo pa nič o storilcih nasilnega dejanja," so zapisali.

Zakonodaja "zapletena in nepregledna"
Ob tem spomni, da je zakonodaja od leta 1991 vso odgovornost za vodenje šole v celoti prenesla na ravnatelje. "Z leti je postala vedno bolj zapletena in nepregledna. Naloge ravnatelja so preobsežne, saj mora skrbeti za pedagoški proces in vse, kar spada k vodenju podjetja, kar šole po trenutni zakonodaji so," so pojasnili. V primeru nepravilnosti, ki naj bi jih ugotovil inšpektorat, je ravnatelj lahko razrešen čez noč, brez pravih možnosti zagovarjanja svoje odgovornosti, opozarjajo.

Ob tem združenje zahteva, da se končno ustrezno porazdeli odgovornost vseh deležnikov v šolskem prostoru, in pričakuje enakopravno obravnavo vseh.

Simčič: Očitajo mi manjše napake
Simčič je razkril, da sklepa sveta zavoda še ni dobil. Po nalogu inšpektorata za šolstvo pa mora do konca meseca odgovoriti na postavljene zahteve. Zdaj se mora skoncentrirati na to, da inšpekciji primerno odgovori, je dejal in dodal, da mu očitajo manjše napake, ki jih bodo "odpravili v hipu".

Inšpekcija je v pregledu ugotovila več kršitev šolske zakonodaje, tudi v zvezi z neustrezno obravnavo medvrstniškega nasilja. Ravnatelju in šoli so zato podali 11 odredb in devet predlogov za izboljšave pri izvedbi vzgojno-izobraževalnih dejavnosti šole, prav tako so jima izrekli še 14 opozoril.

Na predlog inšpektorata je svet zavoda OŠ Deskle začel postopek za razrešitev ravnatelja. Tako so sklenili na petkovi seji sveta zavoda, o preostalih sklepih pa bodo po besedah predsednice sveta Mirjam Košuta javnost obvestili po končanem postopku.

Z leti je postala vedno bolj zapletena in nepregledna. Naloge ravnatelja so preobsežne, saj mora skrbeti za pedagoški proces in vse, kar spada k vodenju podjetja, kar šole po trenutni zakonodaji so.

Združenje ravnateljev Slovenije