Vprašanje je, kako bo zima vplivala na migracijski tok po Balkanu. Foto: Reuters
Vprašanje je, kako bo zima vplivala na migracijski tok po Balkanu. Foto: Reuters
false
"Če ne bo sistemskih rešitev do prihodnje pomladi, pa lahko pričakujemo, da bo takrat enak kot zdaj, če ne celo okrepljen," je o prebežniškem toku dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Foto: BoBo
false
Države na balkanski migracijski poti želijo ta tok upočasniti z namenom zmanjšati število prispelih ljudi. Foto: BoBo
Države na balkanski poti bi upočasnile tok migracij

Po sestanku na Brdu pri Kranju, ki so se ga udeležili tudi predstavniki Srbije, Makedonije in Grčije, je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar povedala, da so se dogovorili za izboljšanje koordinacije, vključno z izmenjavo podatkov o številu prebežnikov, ki prehajajo meje, in o zasedenosti zmogljivosti. "Razmisliti velja tudi o enotni bazi podatkov, kar bo omogočilo boljše načrtovanje sprejema in nadaljnjih postopkov v naslednjih državah," je dejala ministrica.

"Ugotovili smo, da se mora, ne glede na prizadevanja EU-ja, vsaka država na migracijski poti sama spopasti z vsakdanjimi izzivi. To vodi k parcialnim rešitvam, kar nedvomno ni dobro," je še izpostavila ministrica.

Za boljši nadzor nad ljudmi, ki vstopajo, bi morali vzpostaviti enotne metode identifikacije oziroma registracije v vseh državah na poti in si te podatke izmenjevati, menijo ministrstva teh držav. Govor je bilo tudi dogodkih iz Pariza, v katere je bil domnevno udeležen Sirec, ki je prišel po zahodnobalkanski poti.

"Samo registracija ni dovolj"
"Dejstvo, da smo lahko v zelo kratkem času rekonstruirali njegovo pot v EU, kaže na koristnost registracije migrantov, vendar pa samo registracija ni dovolj, zato smo na sestanku izmenjali tudi svoje poglede na možnost okrepitve identifikacije varnostno problematičnih oseb," je dejala slovenska ministrica.

V kratkem naj bi sledil sestanek generalnih direktorjev policij držav na tej poti, da bi na njem operacionalizirali danes dogovorjeno za boljšo koordinacijo in upravljanje migracijskih tokov z izboljšanjem operativnega sodelovanja in oblikovanjem enotnih postopkov popisa.

Tema pogovora je bilo vprašanje zmogljivosti, ki je pomembno zaradi zaščite prebežnikov v prihajajoči zimi, pa tudi zaradi sposobnosti upravljanja toka migrantov. Izpostavljen je bil problem financiranja dogovorjenih ukrepov. Zato bodo Evropsko komisijo pozvali, naj okrepi svoje delovanje zlasti v državah, ki niso članice Unije.

Upočasniti tok migracij, da se zmanjša število prebežnikov
Udeleženci srečanja so se strinjali, da je treba začeti upočasnjevati tok migracij, da bi preprečili preobremenitve držav. Pogoj za to pa je povečanje zmogljivosti. "Skupen sklep sestanka je, da je sodelovanje držav na tej zahodni balkanski poti izjemno pomembno, ker le tako lahko pridemo do vsebinskega upravljanja migracij," je poudarila ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Temeljni cilj je zmanjšati prihod prebežnikov v EU, zato je treba podpreti prizadevanja Unije za dogovor s Turčijo ter prizadevanja Grčije. Upravljanje prebežniškega toka, ko zapusti turško ozemlje, je namreč izjemno težavno, če ne nemogoče, je opozorila ministrica. "Če ne bo sistemskih rešitev do prihodnje pomladi, pa lahko pričakujemo, da bo takrat enak kot zdaj, če ne celo okrepljen," je opozorila.

Na sestanku ni bilo hrvaškega predstavnika, ministrica pa je dogodek kljub temu označila za uspešnega. "Poskrbeti moramo, da bomo imeli nad migrantskim tokom maksimalen nadzor, tudi če nas bo Hrvaška potisnila v nesorazmeren položaj," je dejala ministrica.

Na srečanju pa ni bilo nikakršnega govora o zapiranju meja. "Postavljanje ograj in zapiranje vseh prehodov mislim, da ni prihodnost, ki si jo Evropa zasluži," je poudaril grški generalni sekretar za migracijsko politiko Vasilis Papadopulos.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Države na balkanski poti bi upočasnile tok migracij