Mednarodni denarni sklad od Slovenije pričakuje, da nadaljuje privatizacijo in čiščenje bančnega sektorja. Foto: EPA
Mednarodni denarni sklad od Slovenije pričakuje, da nadaljuje privatizacijo in čiščenje bančnega sektorja. Foto: EPA

Člani misije bodo opravili pogovore s predstavniki politike in strokovnjaki, in sicer s predstavniki Banke Slovenije in ministrstva za finance, pa tudi s predstavniki drugih ministrstev in vladnih služb, Družbe za upravljanje terjatev bank, Slovenskega državnega holdinga, uprav bank, sindikatov in gospodarstva.

Kot je razvidno iz vladnega gradiva, bodo teme pogovorov aktualni makroekonomski položaj Slovenije, razmere v finančnem sektorju in strategija reševanja slabih posojil, prestrukturiranje gospodarstva in privatizacija, usmeritve ekonomske politike vlade v prihodnjem obdobju in strukturne reforme.

IMF-u tudi o predlogu rebalansa proračuna
IMF bodo zanimali tudi predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto in nabor ukrepov, s katerimi bo vlada zagotovila izpolnitev fiskalnih ciljev za prihodnje leto, ko naj bi javnofinančni primanjkljaj znižali pod tri odstotke bruto domačega proizvoda. Dotaknili naj bi se tudi fiskalnega pravila.

Recept IMF-a za Slovenijo je sicer znan že nekaj časa. Od Slovenije zahteva nadaljevanje čiščenja bančnega sektorja in prestrukturiranja podjetij, znižanje primanjkljaja in nadaljevanje privatizacije.

Predstavniki IMF-a so Slovenijo na to spomnili tudi v okviru oktobrskega letnega zasedanja IMF-a in Svetovne banke v Washingtonu. Takrat so občutno izboljšali gospodarsko napoved za našo državo - tako za letos kot tudi za prihodnje leto so ji napovedali 1,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda.