Državni revizorji so imeli največ težav s popusti pri financiranju strank. Foto: BoBo
Državni revizorji so imeli največ težav s popusti pri financiranju strank. Foto: BoBo
Računsko sodišče bo moralo preveriti tudi SDS-ov posebni sklad za pomoč obtoženim v politično motiviranih sodnih postopkih. Foto: BoBo

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je povedal, da se želijo s predstavniki strank odkrito pogovoriti o težavah pri financiranju političnih strank in volilnih kampanj. Spremembe zakonodaje na tem področju so po njegovih besedah "radikalne in vsebinsko zelo pomembne za politične stranke". V zvezi s tem ostaja tudi precej odprtih vprašanj.

Vesel je kot najpomembnejšo spremembo izpostavil predpis, da pravne osebe ne smejo več financirati strank. "Torej jih lahko financirajo samo še fizične osebe, obenem pa prejemajo sredstva iz državnega proračuna," je pojasnil in dodal, da morajo posamezniki sklepati pisne pogodbe s stranko, posebni popusti pa niso dovoljeni.

Težave s popusti
Državni revizorji so imeli do zdaj največje težave prav s številnimi popusti, ki niso bili opredeljeni. Težave so bile tudi pri opredeljevanju stroškov kampanj, denimo pri opredelitvi stroškov za tiskanje plakatov ter pri prelivanju sredstev med strankami in organizatorji volilnih kampanj. "Vse to bi radi rešili," je pojasnil Vesel in poudaril, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali za odprto komunikacijo z revidiranci.

Računsko sodišče po novem na drugi strani pridobiva številna pooblastila ter lahko med drugim preverja in pridobiva dokumentacijo celo od oseb zasebnega prava, kar do zdaj ni bilo mogoče.

Revizorji bodo preverili SDS-ovo zbiranje pomoči
SDS je pred kratkim odprl poseben račun za zbiranje pomoči "obtoženim ali obsojenim v politično motiviranih sodnih postopkih". Kot je pojasnil Vesel, to s stališča zakona o političnih strankah ni problematično, dokler gre za obliko političnega delovanja.

Če pa bi šlo za pomoč eni sami osebi oz. če se pomoč ne bi nanašala na delo stranke skladno z njenimi notranjimi pravili in statutom, pa bi šlo za obvod financiranja političnih strank.

Na vprašanje, ali gre v tem primeru za zakonit način prikrivanja vira sredstev, pa je odgovoril, da to ni nujno.

Po Veselovem mnenju gre v konkretnem primeru za širši spekter vprašanj, ki ni vezan le na pravnomočne sodbe, pač pa tudi na upravne in druge postopke za člane stranke.

Računsko sodišče bo seveda moralo preveriti ta račun. "Obveznost je, da to revizijo naredimo za vse politične stranke v obdobju štirih let," je še pojasnil predsednik Računskega sodišča.

Stranke nimajo težav z novo zakonodajo
Glavni tajnik SD-ja Uroš Jauševec je po srečanju z revizorji izpostavil, da izpad dohodka iz prispevkov pravnih oseb zanje ne predstavlja večje težave, saj izpad nadomeščajo s prihodki iz članarin fizičnih oseb.

NSi-jev generalni sekretar Robert Ilc pa je povedal, da bodo nekatere pomanjkljivosti v lani sprejeti zakonodaji, med drugim glede oštevilčevanja plakatov, z novo novelo še popravljene. Prepoved posebnih popustov pa bodo v stranki po njegovih besedah upoštevali.