Slovenski državni vrh ob Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Republike Slovenija. Foto: BoBo/Borut Živulović
Slovenski državni vrh ob Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Republike Slovenija. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sora
Praznik zadnja leta spremljajo opozorila o okoljski obremenitvi in pozivi ljudem, naj s svečami in plastičnim cvetjem ne pretiravajo. Foto: Reuters
Žale
Najbolj obiskano pokopališče v Sloveniji so ljubljanske Žale. Foto: BoBo
Nekoč nagrobniki leseni, danes kamniti
V spomin na preminule


Pahorja so pri polaganju venca na osrednji spominski slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve spremljali predsednik DZ-ja Dejan Židan, predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik DS-ja Alojz Kovšca, namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske, brigadirka Alenka Ermenc, ter v. d. generalnega direktorja Policije Tatjana Bobnar.

Osrednji državni spomenik žrtvam vojn, ki so prizadele slovenski narod, k spravi in edinosti ob Kongresnem trgu kliče od julija lani, od letos pa je ceremonial polaganja venca k spomeniku sprave tudi del programa vseh uradnih obiskov visokih tujih državnikov ter osrednji kraj polaganja vencev ob 1. novembru.

Potruditi se moramo, da bi bili ob tem spomeniku bolj spravni, je ob robu slovesnosti dejal Kovšca in dodal: "Moja prisotnost danes tukaj je simbolično dejanje, s katerim želim pokazati vsem državljanom Slovenije, da je čas, da nekoč tudi med seboj najdemo mir in spravo, kot smo mir in spravo našli z drugimi narodi. Tistimi, ki so bili agresorji na našo domovino v 1. in tudi 2. svetovni vojni."

Slovencem ob dnevu spomina na mrtve Kovšca sporoča, "naj spoštujejo svetost življenja, naj spoštujejo svetost ljubezni in miru". V sredo je, kot je spomnil, položil venec na Teharjah in Frankolovem, in poudaril prepričanje, da so vsi ljudje, ki so umrli za domovino, umrli v prepričanju, da delajo dobro, da delajo za svobodo in ljudi. "Ni prav, da jih po smrti ne obravnavamo enako, in prav je, da njihovo žrtev sprejmemo takšno, kot je. In prav je, da se potrudimo, da Slovenec nikdar več ne bi dvignil roke ali orožja nad Slovencem," je sklenil.

Predsednik DZ-ja Židan in premier Šarec sta se iz središča mesta nato preselila na Žale, kjer bosta opoldne položila vence k pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91, k spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941–1945, k Lipi sprave in h kostnici žrtev I. svetovne vojne. Še pred osrednjo slovesnostjo je premier položil venec k spomeniku Rudolfa Maistra v Kamniku.

Predstavniki države so se udeležili komemoracij in položili vence ob različna obeležja in spomenike po državi in v zamejstvu, med drugimi je minister za kulturo Dejan Prešiček položil venec h grobnici modernistov na Žalah.

O sovražni govorici na dan mrtvih
Pri grobnici na sv. Urhu nad Ljubljano je bila dopoldne žalna slovesnost, na kateri je imel nagovor evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni). Kot je razvidno z družbenega omrežja Facebook, je Šoltes poudaril, da današnji strahovi niso nič manjši od strahov naših prednikov, so le drugačni. Med drugim je izrazil skrb nad sovražno govorico, "ki ne spoštuje nobene pravice" in ki "tako zlahka napreduje v javni prostor". Kot opaža, celo posamezniki na najvišjih javnih funkcijah proti temu ne ukrepajo. "Napreduje zato, ker ji meja nihče zares ne zna in noče postaviti," je poudaril.

"Kot bi se ne spomnili več, kje so bila zasejana semena zla, ki so privedla do obeh svetovnih vojn, do dogodkov, na katere nas spominja kraj, na katerem smo zdaj. Zasejana niso bila s prvimi zamahi bajonetov in niti ne s prvimi poki pušk. Pač pa s tihim privoljenjem v to, da je javna postala srhljiva misel o tem, da nismo vsi enaki in da je pravično odmerjati pravice po potrebi in iz potrebe," je dejal Šoltes.

Predsednik SLS-a Marjan Podobnik je v spremstvu cerkljanskega župana Jurija Kavčiča položil venec pri partizanski grobnici v Cerknem in ob spomeniku žrtvam revolucionarnega terorja na Lajšah. V Mariboru je bila slovesnost na osrednjem komemorativnem prostoru partizanskega grobišča na pobreškem pokopališču. Osrednja spominska slovesnost Mestne občine Nova Gorica pa je potekala v spominskem parku v Trnovem pri Gorici. Na njej je bil slavnostni govornik poslanec SAB-a Andrej Šušmelj.

Slovesnosti v Avstriji in Italiji
Slovesnosti so bile napovedane tudi v tujini. V Gradcu v Avstriji se bodo polaganja venca udeležili poslanec Branislav Rajić (SMC) in predstavniki slovenskega veleposlaništva na Dunaju, mestnih občin Maribor in Celje ter Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

V Italiji pa se bodo poslanka SD-ja Meira Hot, slovenski generalni konzul v Trstu Vojko Volk in konzulka Tanja Mljač udeležili polaganja vencev v nekdanjih taboriščih Visco in Gonars ter v Gorici pri spomeniku padlim borcem na pokopališču, pri grobnici na pokopališču in pri spomeniku Lojzeta Bratuža.

Svojim bližnjim se bodo poklonili tudi številni posamezniki, ob tem pa bodo praznično urejeni grobovi znova v soju številnih sveč. Tudi zato praznik zadnja leta spremljajo opozorila o okoljski obremenitvi in pozivi ljudem, naj s svečami in plastičnim cvetjem ne pretiravajo.

Zaradi bistveno povečanega obiska pokopališč bodo tudi danes marsikje veljali posebni prometni režimi.

Nekoč nagrobniki leseni, danes kamniti
V spomin na preminule