DeSUS-ovi poslanci bodo glasovali proti sprejetju predlogov proračuna za leti 2011 in 2012. Foto: DZ
DeSUS-ovi poslanci bodo glasovali proti sprejetju predlogov proračuna za leti 2011 in 2012. Foto: DZ

Tisti, ki zagovarjate 25-odstotno uskladitev pokojnin, pojdite na Karitas in si poglejte vrste, v katerih stojijo upokojenci in čakajo na hrano.

Matjaž Zanoškar (DeSUS)
V poslanski skupini Zares so se odločili, da v nadaljnji razpravi ne bodo sodelovali, saj menijo, da je izogibanje odgovornosti celotne slovenske politike v teh kriznih časih izjemno neodgovorno ravnanje. Foto: MMC RTV SLO

Zakon bo sprejet, to je že dogovorjeno. Vse skupaj je predstava za javnost, v kateri si ena politična opcija utrjuje svoj položaj.

Zvonko Černač (SDS)
Franci Križanič
"Leto, ki je pred nami, bo leto varčevanja," napoveduje minister Križanič. Foto: MMC RTV SLO

10 poslancev je prisotnih na obravnavi proračuna za leti 2011 in 2012. Nekaj je hudo narobe v tej državi.

Radovan Žerjav (SLS)


"Javnofinančni položaj bistveno zmanjšal prihodke države"
Po sprejetju intervencijskega zakona se je nadaljevala razprava o predlogu sprememb proračuna za leto 2011 in dopolnjenem predlogu proračuna za leto 2012. Minister za finance Franc Križanič je že pred prekinitvijo te točke seje povedal, da je javnofinančni položaj bistveno zmanjšal prihodke države, kar je prineslo tudi nesprejetje nekaterih reform.

Križanič napoveduje, da se bo v letu 2011 javnofinančni primanjkljaj zmanjšal na 4,5 odstotka BDP-ja, v letu 2012 pa na 3,6 odstotka BDP-ja. V predlogu proračuna se bodo po njegovih besedah najbolj povečali odhodki, namenjeni zagotovitvi socialne varnosti. "Vesel sem, da je socialna varnost še vedno največja prioriteta te vlade," je poudaril.

"Treba je končati poceni politično obračunavanje"
"Sedanja vlada se spopada s posledicami gospodarske krize. Prihodkov je manj kot v preteklosti, zaradi tega je potrebno biti naravnan k varčevanju," je v imenu poslanske skupine LDS-a povedal Borut Sajovic. Kot pravi, bodo v poslanski skupini proračuna podprli. Poudaril je še, da mora politika prevzeti del krivde, da je med ljudmi vedno manj zaupanja v državne institucije. "Treba je prenehati s poceni političnim obračunavanjem," je prepričan.

Solidarnost podpira predloga proračunov
Vili Rezman
je v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev Solidarnost zatrdil, da bodo predloga proračunov podprli kljub nekaterim pripombam, ki jih imajo. Predvsem jih motijo učinki proračuna, ki naj ne bi prizadeli vseh skupin prebivalstva enako. "V poslanski skupini Solidarnost podpiramo temeljne usmeritve koalicije in tudi cilje predlogov proračuna," je pojasnil.

Kontič: Reforme bodo izboljšale razmere
Bojan Kontič
(SD) je kot glavno težavo izpostavil to, da v prejšnjem mandatu niso bili zmanjšani javnofinančni odhodki. Vlada Janeza Janše je po njegovem mnenju za seboj pustila slabši položaj, kot ga je ob prevzemu oblasti prevzela.

Kot zatrjuje Kontič, ima trenutna vlada zaradi tega manjši manevrski prostor delovanja. "Vlada bo težko ohranjala socialno varnost državljanov. Reforme bodo na srednji rok izboljšale razmere, hkrati pa bodo zmanjšale odhodke in zadolževanje," je prepričan.

Vizjak: Daleč smo od tega, da bi krizo izkoristili
Andrej Vizjak (SDS) je Kontiču odgovoril, da je po dveh letih vladanja sedanje koalicije odveč tarnanje in izgovarjanje na prejšnjo vlado. Po njegovih besedah je imela vlada dovolj časa za prestrukturiranje javnih financ in izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva, česar pa po Vizjakovih besedah ni storila.

"Vlada ni storila tistega, kar je obljubljala. Daleč smo od tega, da bi krizo izkoristili kot priložnost," še trdi Vizjak in dodaja, da se predloga proračuna odmikata od izhodne strategije, saj predvidevata višji proračunski primanjkljaj, kot je zapisan v omenjeni strategiji.

Žerjav: Predloga proračuna netransparentna
"Pred nami je dokaz, da kriza še traja," je o predlogu proračunov povedal Zaresov poslanec Alojz Potočnik. Dodal je še, da je cilj te vlade čim hitreje zmanjšati zadolženost države in spodbuditi njen razvoj, hkrati pa ne zmanjšati socialne naravnanosti, zato bodo v Zaresu predloga proračunov podprli.

Ravno obratno pa bodo, po napovedi Radovana Žerjava, ravnali v SLS-u. Prepričani so namreč, da sta predloga proračuna popolnoma netransparentna in da ne omogočata primerjave s proračuni preteklih let.

"V SNS-u smo zelo jezni, da se proračunski denar porablja za razne nepotrebne agencije, komisije in urade, za katere sploh ne vemo, da obstajajo," zatrjuje Bogdan Barovič. Opozarja, da vlada za lastne potrebe potroši več denarja, kot znaša prihranek, ki bi ga prinesel intervencijski zakon. Kot pravi, se v njihovi poslanski skupini še niso odločili, ali bodo proračun podprli.

Jurša: Za Grčijo imamo denar, za upokojence pa ne
Enako bodo ravnali tudi v DeSUS-u, saj se pokojnine ne bodo usklajevalne polovično, kot zahtevajo. Franc Jurša je še opozoril na dejstvo, da je vlada pomagala Grčiji, za upokojence pa nima denarja, "ker bi preveč obremenili proračunsko blagajno". "Vlada bo prikrajšala najbolj ranljivo kategorijo državljank in državljanov," je še dodal.

Vlada je proračun za prihodnji dve leti vezala na sprejetje zakona o intervencijskih ukrepih zaradi gospodarske krize, ki pa ga v DeSUS-u ne podpirajo. Kljub temu se premier Borut Pahor ni odločil, da bi glasovanje o proračunu in intervencijskem zakonu vezal na zaupnico vladi, saj so poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev sporočili, da bodo predloge podprli.

Tisti, ki zagovarjate 25-odstotno uskladitev pokojnin, pojdite na Karitas in si poglejte vrste, v katerih stojijo upokojenci in čakajo na hrano.

Matjaž Zanoškar (DeSUS)

Zakon bo sprejet, to je že dogovorjeno. Vse skupaj je predstava za javnost, v kateri si ena politična opcija utrjuje svoj položaj.

Zvonko Černač (SDS)

10 poslancev je prisotnih na obravnavi proračuna za leti 2011 in 2012. Nekaj je hudo narobe v tej državi.

Radovan Žerjav (SLS)