Tokratno izredno sejo so zahtevali poslanci koalicije, da bi se lahko DZ na redni novembrski seji ukvarjal z vladnim predlogom novele zakona o davku na dodano vrednost. Foto: BoBo
Tokratno izredno sejo so zahtevali poslanci koalicije, da bi se lahko DZ na redni novembrski seji ukvarjal z vladnim predlogom novele zakona o davku na dodano vrednost. Foto: BoBo

SDS si je želela vrnitev splošne stopnje DDV na 20 odstotkov in nižje stopnje DDV na 8,5 odstotka, kot je veljalo do sredine leta 2013, ko ju je tedanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek zvišala na današnjih 22 oz. 9,5 odstotka. Ukrep je bil predviden le kot začasen, a je nato DZ leta 2015 na predlog vlade Mira Cerarja sklenil, da višje stopnje DDV postanejo trajne.

To se zdi poslancem SDS nerazumljivo, nepotrebno, predvsem pa socialno krivično. "DDV je namreč regresiven oz. nesocialen davek, ki najbolj prizadene tiste z najnižjimi prihodki, saj ga ti glede na svoje prihodke plačajo največ," je pojasnil Marko Pogačnik iz SDS-a. Z znižanjem DDV bi po njegovih besedah razbremenili državljane in spodbudili potrošnjo, kar bi ugodno vplivalo na gospodarsko rast ter konkurenčnost, v končni fazi pa tudi na prihodke državnega proračuna.

V SDS so ob tem predlagali še, da se ob obstoječi 8,5-odstotni uvede še ena znižana stopnja DDV, in sicer v višini pet odstotkov. Ta bi med drugim veljala za otroška oblačila in obutev, gasilsko opremo ter osnovne življenjske izdelke.

To je sicer že tretji predlog SDS-a za znižanje stopenj DDV-ja na predkrizno raven. Tudi oba prejšnja predloga je DZ zavrnil. Kot opozarja vlada, so učinki na znižanje drobnoprodajnih cen nepredvidljivi, ker se znižanje stopenj DDV-ja velikokrat prelije v višje marže dobaviteljev in trgovcev. "Trenutni proračunski položaj Sloveniji ne daje možnosti znižanja stopenj DDV brez hkratnih ukrepov na prihodkovni in ali na odhodkovni strani," je pojasnila Saša Jazbec s finančnega ministrstva.

Predlog SDS bi po izračunih finančnega ministrstva povzročil za 580 milijonov evrov manj pobranih davkov, zato so njegovi nasprotniki predlagateljem očitali, da ima neodgovorne zahteve. Iz DDV se sicer vsako leto v proračun steče približno 3,8 milijarde evrov. "DDV je najzajetnejši davčni vir, zato vlada prostora za znižanje ne vidi," je dejal tudi državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja.

Predlog novele zakona o DDV-ju
Izredno sejo so sicer zahtevali poslanci koalicije, da bi se lahko DZ na redni novembrski seji ukvarjal z vladnim predlogom novele zakona o davku na dodano vrednost. Vlada je medtem pripravila svoj predlog novele zakona o DDV-ju, katere cilj je prenos določb evropskih direktiv v slovensko zakonodajo. Spremembe se med drugim nanašajo na opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo, DZ pa jih želi potrditi po nujnem postopku na novembrski seji.