"Za odločitev vlade po mojem mnenju ni prepričljivih argumentov oziroma jih ni predstavila javnosti," je na novinarski konferenci po srečanju s portugalskim predsednikom Marcelom Rebelo de Souso v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal Pahor.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Čeprav je do odločitev vlade in parlamenta zelo zadržan, gre tokrat za vprašanje, ki se je pojavilo tik pred slovenskim prevzemom predsedovanja Svetu EU-ja.

Predlagana dva kandidata, vlada bi si jih želela šest

Vlada se je namreč na seji prejšnji četrtek po več mesecih zavlačevanja odločila, da se razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ponovi, ker da Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov; po mnenju vlade bi moral predstaviti najmanj šest kandidatov. Stroka je tovrstno pravno argumentacijo zavrnila. Odstopila je tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ki je poudarila, da je bil postopek izpeljan skladno z nacionalno zakonodajo.

Neuradno je postopek imenovanja obeh kandidatov sicer stal, ker sta bila kandidata Matej Oštir in Tanja Frank Eler moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

Evropsko tožilstvo v torek začenja delo

Evropsko javno tožilstvo prav jutri začenja delo, namenjeno pa je boju proti goljufijam v EU-ju in zlorabam evropskih sredstev. Ta neodvisni organ EU-ja bo pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe pri kaznivih dejanjih, ki škodujejo finančnim interesom Unije.

Sorodna novica Pahor: Slovenija ni v politični krizi, je pa v razmerah povečane politične negotovosti

"Slovenija ni v politični krizi"

Pahor je ob srečanju s predsednikoma Nemčije in Portugalske na Brdu pri Kranju v nedeljo sicer dejal, da Slovenija ni v politični krizi, ampak v razmerah politične negotovosti. Dodal je, da o usodi vlade odločata vlada in parlament, ne pa predsednik republike.

Če bo stanje povečane politične negotovosti trajalo dlje in se bo morda še poglobilo, bo po Pahorjevi oceni toliko bolj pomembno, da "se bomo zavedali naše skupne odgovornosti, ne glede na politične razlike med nami, da smo hkrati odgovorni ne samo za svoj lastni razvoj, ampak tudi za vodenje Sveta EU-ja".

Del opozicije nezadovoljen s Pahorjevim nastopom

Foto: Vlada RS/Twitter
Foto: Vlada RS/Twitter

Poslanci opozicije so v izjavah pred DZ-jem komentirali nedeljsko izjavo predsednika republike Pahorja, da Slovenija ni v politični krizi.

Poslanec LMŠ-ja Nik Prebil je povedal, da se predsednik republike spreneveda in ne dohaja več svoje funkcije. "Ker ne samo, da je Slovenija v politični krizi, Slovenija je tudi v politični krizi demokracije kot take. Mislim, da molk predsednika republike v teh časih kaže neko slabo luč in je tudi svojevrstna nevarnost," je dejal.

Petkovo politično dogajanje je opisal kot "dve simbolični nezaupnici". Prva je že drugi neuspel poskus razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, druga pa množični protesti v prestolnici. Prebil ob morebitnem tretjem poskusu Zorčičeve razrešitve dodaja možnost, da bi v parlament prišel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Po njegovem mnenju bi bila taka gesta pokazatelj Počivalškove podrejenosti predsedniku vlade Janezu Janši.

Po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša pa koalicija med Pahorjem in Janezom Janšo očitno še naprej ostaja trdna, zato se predsednik republike pretvarja, da politične krize v državi ne vidi, in ne vidi, kako vlada ne uživa zaupanja državljanov. "Ne vidi 40.000 protestnikov na ulici, ne vidi lomastenja po medijih, ki ga izvaja vlada Janeza Janše. Se pravi, politična kriza v tej državi je," je povedal Kordiš.

"Izjavo predsednika republike težko razumem, ker so vsa glasovanja ponovno v prejšnjem tednu pokazala, da v tem parlamentu nobena stran nima večine," pa je dejala vodja poslancev SAB-a Maša Kociper.

Borut Pahor po mnenju opozicije pokazal, da "živi v svojem mehurčku"
O evropskih delegiranih tožilcih