Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih parlamentarnih volitev. Foto: UPR/Tamino Petelinšek
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih parlamentarnih volitev. Foto: UPR/Tamino Petelinšek

V petek so potekli vsi roki, v katerih bi lahko predsednik republike in nato še poslanci predlagali kandidata za novega mandatarja. Tej možnosti so se vsi odpovedali zaradi bližine rednih volitev in zaključka mandata aktualnega sklica DZ-ja. Tako so bili izpolnjeni vsi pogoji za razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev.

V odloku je Pahor določil tudi dan razpisa volitev, ko začnejo teči roki za izvedbo volilnih opravil. Roki za volilna opravila začeli teči že v ponedeljek, 16. aprila, kar pomeni, da bo od tedaj že mogoče zbirati podpise podpore za kandidatne liste in vlagati kandidature.

Pahor je povedal, da je najprej razmišljal o 27. maju kot datumu volitev, vendar je ta datum po posvetovanju s pravnimi strokovnjaki opustil. Ob volitvah pred štirimi leti je bil namreč deležen očitkov, da kampanja poteka v času poletnih počitnic. Zato se je tokrat odločil, da je datum 3. junij primernejši, ker bi začetek predvolilne kampanje, če bi bile volitve 27. maja, potekal v času prvomajskih praznikov.

Dejal je še, da upa, da bo kampanja potekala v strpnem vzdušju ter da vanjo ne bo posegal, saj svoj položaj razume kot strankarsko nevtralen. Oglasil se bo le tedaj, ko bo menil, da je to "neizogibno zaradi interesov države", to pa bo storil tako, da ne bo vzbujal vtisa, da kot predsednik republike podpira katero izmed strank. Kot je spomnil, je tako ravnal tudi v prejšnjem mandatu, ko je bil v enakem položaju.

Predsednik republike je volivce pozval, naj izkoristijo pravico, da z udeležbo na volitvah aktivno sodelujejo pri odločanju o naši prihodnosti. "Seveda je razumljivo, da vsi, ki smo demokrati, težimo k temu, da bi bila volilna udeležba največja, vendar pa hkrati kot demokrati vemo, da imajo ljudje pravico izpričati neko svojo politično voljo tudi s tem, da ostanejo doma," je dodal.

Udeležba na volitvah bo po njegovem mnenju v veliki meri odvisna od tega, kako zanimiva, prepričljiva in tudi strpna bo debata pred volitvami ter koliko bodo v njej prevladovali argumenti.

Tokratne državnozborske volitve bodo osme v zgodovini samostojne države in tretje predčasne.

Pahor razpisal volitve za 3. junij
Pahor razpisal volitve
Pahor: Volitve bodo 3. junija
Pahor razpisal volitve za 3. junij
Pahor razpisal volitve
Pahor: Volitve bodo 3. junija