Kavčič je magister poslovnih znanosti, v preteklosti pa je že bil tudi poslanec. Foto: MMC RTV SLO
Kavčič je magister poslovnih znanosti, v preteklosti pa je že bil tudi poslanec. Foto: MMC RTV SLO
Državni svet
Državni svetniki so na ustanovni seji s tajnim glasovanjem volili predsednika in podpredsednika, na predlog novega predsednika pa še sekretarja državnega sveta. Foto: RTV SLO
DS volil predsednika

V tajnem glasovanju je Kavčiča podprlo 22 svetnikov, njegov protikandidat Alojz Kovšca pa je prejel 14 glasov. Kavčič je že prevzel vodenje seje, na kateri so nadaljevali z volitvami podpredsednika. Nova podpredsednica je postala Lidija Jerkič, sekretar pa Marjan Maučec.

Kdo je Blaž Kavčič?
"Ne bi želel biti opozicija. Upam, da me vlada ne bo postavljala v ta položaj," je po izvolitvi povedal Kavčič.

V predstavitvenem govoru je pojasnil, da je večji del svoje 30-letne kariere delal v gospodarstvu, v obdobju 2000 do 2004 je bil poslanec LDS-a v parlamentu, že četrti mandat pa je tudi občinski svetnik v Škofji Loki. Trenutno je zaposlen kot direktor razvoja v podjetu Loka Inženiring.

V državnem svetu je Kavčič član interesne skupine lokalnih interesov, njegovo kandidaturo za predsednika DS-a pa je vložil LDS. Predsednica stranke Katarina Kresal je novemu predsedniku državnega sveta že čestitala.

Za izvolitev potreben drugi krog
Za predsednika so kandidirali trije kandidati, nihče izmed njih pa v prvem krogu ni zbral potrebnih 21 glasov. Blaž Kavčič jih je prejel 15, Anton Kovšca 12, tretji kandidat, Jože Mencinger pa je prejel 11 glasov. V drugem krogu sta se nato pomerila Kavčič in Kovšca.

Dva svetnika še neizvoljena
Državni svet sestavlja 40 predstavnikov interesnih skupnosti, vendar pa bosta na prvi seji manjkala predstavnika obalnih občin in samostojnih poklicev. Svetnika zaradi domnevnih volilnih nepravilnosti še nista bila izvoljena.

Volitve predstavnika obalnih občin so se na sodišču znašle zaradi domnevnih nepravilnosti v postopku izbire elektorjev v koprski občini in kandidature koprskega župana Borisa Popoviča. Pri volitvah predstavnika samostojnih poklicev pa se je zapletlo pri številu predstavnikov Inženirske zbornice Slovenije. Odvetniška zbornica je namreč menila, da je število elektorjev preveliko, zato se je pritožila. O pritožbi pa mora na podlagi odločitve ustavnega sodišča odločati vrhovno sodišče.

Med 38 svetniki, ki naj bi jim na ustanovni seji potrjevali mandate, je 13 svetnikov, ki so mandat opravljali že v zdajšnji sestavi. V tokratni sestavi državnega sveta, ki bo svoj mandat opravljal pet let, je le ena ženska.

Pristojnosti državnega sveta
Državni svet sestavlja 40 svetnikov, njegove pristojnosti pa so, da lahko državnemu zboru predlaga v sprejetje zakone, da daje državnemu zboru mnenje o zadevah, ki so v pristojnosti sveta, da lahko zahteva, da v državnem zboru pred razglasitvijo zakona o njem še enkrat glasujejo (veto državnega sveta), da lahko zahteva razpis referenduma in preiskavo o zadevah javnega pomena.

DS volil predsednika