Foto: BoBo
Foto: BoBo

Plače zaposlenim v socialnem varstvu so se dvignile po dogovoru med vlado in sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva, to pa bo prineslo 37 milijonov evrov dodatnih stroškov. Po prvotni napovedi bi štiri milijone evrov zagotovil državni proračun, 17,4 milijona evrov pa bi bilo iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Preostanek dviga mase za plače, 16 milijonov evrov, pa so želeli pokriti z dvigom oskrbnin. Te bi se v povprečju dvignile za 5,6 odstotka.

Po tednih opozoril in ostrih kritik koalicijske stranke SDS, NSi in SMC predlagajo, da ta del pokrije državni proračun, kar bi uredili z dopolnilom k prehodnim določbam zakona o dolgotrajni oskrbi, o katerem bo državni zbor odločal na izredni seji prihodnji teden.

"Slovenija je dovolj bogata"

Po besedah vodje poslancev NSi-ja Jožefa Horvata so v koaliciji ugotavljali, da je Slovenija dovolj bogata, da lahko ta znesek pokrije iz proračuna. "To dokazujemo tudi z realizacijo proračuna za letos. Z velikim zadovoljstvom ugotavljamo, da smo do konca novembra na področju dohodninskih prihodkov dobili v proračun 63 milijonov evrov več, kot je letni načrt. Podobno za 70 milijonov evrov prehitevamo dohodke iz naslova davkov od dohodkov pravnih oseb," je naštel.

Proračun bi glede na predlog dopolnila višje stroške dela na področju socialnega varstva kril do konca prihodnjega leta, je pojasnila Eva Irgl (SDS). V nadaljevanju pa bo, glede na predlagana dopolnila, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predpisalo podroben način sofinanciranja dviga stroškov plač. Horvat je še dodal, da od 1. januarja 2023 to financira zakon o dolgotrajni oskrbi.

Poslanka SMC-ja Mojca Žnidarič je spomnila, da bo DZ o zakonu o dolgotrajni oskrbi odločal prihodnji teden. "Rešitve bodo lahko kmalu na dlani," je prepričana.

Dvig plač za zaposlene v DSO-jih bo kril proračun

Zakon o dolgotrajni oskrbi sicer še ni potrjen

Prav zato se poslanki Irgl zdi današnja seja odbora DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bi na zahtevo poslanskih skupin Levice, LMŠ-ja, SD-ja in SAB-a obravnavali ravno dvig oskrbnin, brezpredmetna.

Nasprotno pa meni poslanec Levice Miha Kordiš. Zadovoljen je, da so uspeli s svojimi opozorili, a je ob tem poudaril, da je današnji odbor "še kako aktualen". "Še posebej zato, ker vlada to rešuje z dopolnilom v zakonu o dolgotrajni oskrbi. Ta sploh še ni bil potrjen, ne glede na to dopolnilo pa ostaja izrazito škodljiv," je še dodal.