Kot meni Erjavec, je Zanoškar odličen kandidat. Foto: MMC RTV SLO
Kot meni Erjavec, je Zanoškar odličen kandidat. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec in Janez Podobnik
Odhajajoči minister za okolje in njegov predhodnik. Foto: MOP

Dolžan sem, da vložim to ovadbo proti nekdanjemu ministru Janezu Podobniku, ki ga sicer zelo cenim in s katerim sva dobra prijatelja.

Karl Erjavec
Kdo bo novi minister?
Erjavec o odgovornosti Podobnika

Minister Erjavec je namreč povedal, da kandidacijski postopek za njegovega naslednika poteka, vendar o kandidatih, ki bi poleg slovenjgraškega župana in poslanca DeSUS-a Matjaža Zanoškarja še lahko prišli v poštev, ni povedal nič določnejšega. Kot je še poročal Radio Slovenija, je znano tudi že, da bo Erjavec oziroma njegova stranka z imenom kandidata počakala do ustavne presoje Zakona o Računskem sodišču, ki je predsednika vlade pozvalo, naj zaradi tega, ker ni odpravil nepravilnosti na ministrstvu, predlaga Erjavčevo razrešitev.

Se Erjavcu išče mesto v parlamentu?
Erjavec še meni, da je Zanoškar odličen kandidat. Tega mnenja pa ni Zalokar Oražmova, ki meni, da želi DeSUS s tem predlogom zgolj pridobiti čas. Kot je poudarila, si želi, da bi resor prevzel strokovno usposobljen kandidat, ki bi bil kos izzivom trajnostnega razvoja, okolijske in prostorske problematike.

Sama meni, da je Zanoškar dober poslanec in župan, a pri tem delu mu ne bi bilo lahko. Poleg tega je prepričana, da če je Zanoškar kandidat DeSUS-a samo zato, da bo Erjavec dobil službo v parlamentu in poslansko imuniteto, to ni dobra rešitev za Slovenijo.

Sam Zanoškar je za zdaj potrdil le, da ostaja kandidat, o morebitnih drugih imenih pa ni želel govoriti. Prav tako ni govoril o njihovem številu. Tudi sam je še vedno v "kadrovskem postopku", nadaljnji "rokovnik" pa je po njegovih besedah pač odvisen od premierja Pahorja. Kot meni, bo verjetno še ta teden jasno, ali bo ta podal zahtevo za razrešitev Erjavca.

Nad Podobnika z ovadbo
Minister za okolje Karl Erjavec pa je na seji državnega zbora napovedal še, da bo vložil ovadbo proti nekadnjemu ministru Janezu Podobniku. Erjavec se je za to odločil zaradi začasne uredbe o koncesijski dajatvi zaradi energetskega koriščenja reke Drave, ki bi morala biti objavljena leta 2007, pri čemer bi 16 občin moralo dobiti 1,5 milijona evrov.

Vili Trofenik, Zares, je v zvezi s tem že oktobra na ministra Erjavca naslovil vprašanje. Ker uredba ni bila objavljena pravočasno, 16 občin za leto 2007 denarja namreč ni dobilo.

Minister Erjavec pa odgovarja, da ne more biti odgovoren za uredbo, ki bi morala biti objavljena leta 2007, saj tedaj še ni bil minister. Glede na to, da poslanci zahtevajo odgovor, pa je napovedal, da bo proti nekdanjemu ministru Podobniku vložil ovadbo. Ob tem je tudi pozval Računsko sodišče, naj pregleda tudi to zadevo.

Tistemu, ki svoje funkcije več ne opravlja, pri nas ni treba odgovarjati, "ne glede na to, kakšne neumnosti ali traparije je počel," je dejal okolijski minister Erjavec o svojem predhodniku.

Podobnik bo po njegovih besedah ovaden zaradi zamujanja z uredbo, verjetno pa je bil s tem oškodovan tudi proračun. Predvsem pa bi občine po njegovih besedah s sredstvi lahko bolje poskrbele za poplavno varnost.

Za odziv smo želeli prositi tudi nekdanjega ministra Podobnika, a ga do zdaj nismo uspeli priklicati.

Dajatev bi morale plačati Dravske elektrarne
Vlada je leta 2003 sprejela uredbo o koncesiji za rabo reke Drave za proizvodnjo električne energije. Ta uredba predvideva, da koncesionar, Dravske elektrarne, plačuje koncesijsko dajatev v višini deset odstotkov od prodajne vrednosti proizvedene električne energije. Omenjena koncesijska dajatev se deli med državo (40 odstotkov) in 19 lokalnih skupnosti, od Dravograda do Ormoža, (60 odstotkov), in sicer po ključu 30 odstotkov glede na površino in 70 odstotkov glede na potencial oz. energetski padec na območju posamezne občine, je še pojasnil Vili Trofenik.

Dolžan sem, da vložim to ovadbo proti nekdanjemu ministru Janezu Podobniku, ki ga sicer zelo cenim in s katerim sva dobra prijatelja.

Karl Erjavec
Kdo bo novi minister?
Erjavec o odgovornosti Podobnika