Erjavec zatrjuje, da zakona o Računskem sodišču ne bo poslal na ustavno sodišče zato, da bi dlje ostal minister, ampak zato, da se ugotovi ustavnost zakona. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec zatrjuje, da zakona o Računskem sodišču ne bo poslal na ustavno sodišče zato, da bi dlje ostal minister, ampak zato, da se ugotovi ustavnost zakona. Foto: MMC RTV SLO
Patria
Glede obtožnega predloga zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi pri nakupu oklepnikov Patria, ki ga je zoper njega vložila skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, pa je dejal, da ugotavlja, da mu obtožni predlog ni bil poslan v skladu z zakonom. Foto: EPA

Predsednik DeSUS-a meni, da Računsko sodišče nima ustavne pravice predlagati ugotavljanja politične odgovornosti. Pobudo za ustavno presojo bo po Erjavčevih besedah sestavljala močna ekipa pravnih strokovnjakov. Sam meni, da je Računsko sodišče strokovni organ, ki preučuje, ali so proračunska sredstva racionalno porabljena oziroma v skladu s proračunom. "Ta meja je šla znatno predaleč. V bistvu se že postavljajo v vlogo mandatarja," je opozoril.

Pravni strokovnjaki bodo tako predlagali zadržanje postopka Erjavčeve razrešitve, a "ne zato, da bi bil še naprej minister, ampak zato, da se najprej ugotovi ustavnost zakona." Dodal je, da si želi vložitve predloga za razrešitev v DZ, saj meni, da je prav, da se v parlamentu opravi razprava o tem, ali so kršitve, ki mu jih očita Računsko sodišče, takšne, da zahtevajo njegovo razrešitev.

"Bo zelo zanimivo, ko bomo ugotovili, da pri prodaji Energetike Projekta ni nič spornega"
Sicer pa je Erjavec povedal še, da druga ekipa močnih pravnih strokovnjakov, ki jo sestavljajo najboljši pravni strokovnjaki v državi, preučuje tudi domnevno sporno prodajo deleža v podjetju Energetika Projekt. Dejal je, da se bo ugotovilo, da ni kršil nobenega zakona, in dodal, da to potrjuje tudi vložena tožba Občine Kočevje, ki ima po Erjavčevih besedah v drugem primeru interes odkupa takšnega kapitalskega deleža na enak način. Občina Kočevje toži s podobnimi argumenti, "kot jaz zagotavljam, da nisem storil nič spornega," je dejal. "Bo zelo zanimivo, ko bomo ugotovili, da pri tej prodaji ni nič spornega. Ker potem mislim, da bom primoran vložiti odškodninske tožbe proti medijem, ki so me blatili, da sem ravnal lažnivo, škodoval proračunu oziroma da sem brez sklepa vlade prodajal premoženje in podobno."

Kot je znano, naj bi minister za okolje po poročanju časopisa Dnevnik junija 2009 brez soglasja vlade prodal 49-odstotni delež Energetike Projekta zasebnima podjetjema. Erjavec je dejal, da je pogodba o prodaji nična, saj ni bila sestavljena skladno s predpisi, dodal pa je tudi, da teče še postopek za razveljavitev pogodbe.

Erjavec: Obtožni predlog poslali drugi osebi
Glede obtožnega predloga zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi pri nakupu oklepnikov znamke Patria, ki ga je zoper njega vložila skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, pa je dejal, da ugotavlja, da mu obrožni predlog ni bil poslan v skladu z zakonom. "Obtožni predlog ni vabilo, kjer bi bilo napisano, kateri dan in katero uro ima glavno obravnavo, prav tako pa ni jasno, ali je sodnik že preizkusil obtožni predlog," je dejal Erjavec in poudaril, da je namen preizkusa obtožnega predloga, da pokaže, ali je predlog tak, da zahteva zvedbo kazenskega postopka. Skupina tožilcev po Erjavčevih besedah očitno ne ve, kako mu je ime. "Kot veste, sem Karl Viktor Erjavec, obtožni predlog pa se nanaša na osebo Karel Viktor Erjavec. Lahko bi vsaj vedeli, kako je obdolžencu ime. To bi si lahko pogledali v uradnih datotekah, čeprav je tudi splošno znano, kako mi je ime."