V DZ-ju je bil na sporedu zadnji dan marčevske redne seje. Foto: DZ/Matija Sušnik
V DZ-ju je bil na sporedu zadnji dan marčevske redne seje. Foto: DZ/Matija Sušnik

Prejemniki zneska, ki je nižji od denarne socialne pomoči, ne morejo živeti, je v predstavitvi predloga spremembe zakona dejala poslanka SDS-a Anja Bah Žibert. Približno 10.000 ljudi ima invalidsko pokojnino, ki je nižja od socialne pomoči, je povedala.

Šesta redna seja DZ-ja

Ob tem je opozorila, da bi s spremembo reševali tudi položaj delno upokojenih invalidov, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje kot iskalci zaposlitve, a zaradi delne upokojitve ne dobijo dela.

Vlada predloga ni podprla. Ministrstvo za delo je namreč že pripravilo izhodišča za zakonodajne spremembe, ki bodo celostno izboljšale socialni položaj upravičencev do pravic iz invalidskega zavarovanja.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so se v poslanskih skupinah koalicijskih strank strinjali z vlado. Po drugi strani pa so podporo predlogu SDS-a napovedali v NSi-ju, Levici in SNS-u.

Po zadnjih podatkih pokojninskega zavoda, ki veljajo za februar, je bila povprečna neto invalidska pokojnina 523 evrov, medtem ko je povprečna neto starostna pokojnina znašala 674 evrov.

Podpora ureditvi dodatka za stalno pripravljenost poklicnih gasilcev

Zakon sledi zavezi iz januarja lani podpisanega stavkovnega sporazuma. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Zakon sledi zavezi iz januarja lani podpisanega stavkovnega sporazuma. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Skupni jezik pa so poslanske skupine našle glede dodatka za stalnost poklicnih gasilcev. Za dopolnitve zakona o gasilstvu je glasovalo 76 poslank in poslancev, proti ni bil nihče.

Sorodna novica Odbor DZ-ja podprl predlog za ureditev dodatka za stalnost poklicnim gasilcem

Dodatek za stalnost za poklicne gasilce ureja njihov položaj, da bo primerljiv z drugimi uniformiranimi poklici.

Gasilci so namreč do zdaj dobili ta dodatek po desetih letih dela, ostali primerljivi poklici pa po petih. Zdaj pa bo v zakonu določeno, da poklicnim gasilcem, ki v skladu s sistemizacijo delovnih mest opravljajo operativne naloge gasilstva, pripada za vsako začeto leto dela na taki dolžnosti nad pet let dodatek za stalnost.

Hkrati pa določa, da se javnemu uslužbencu, ki je premeščen na delo v poklicno gasilsko enoto, za določitev dodatka za stalnost šteje tudi delovna doba v organu, iz katerega je premeščen.

Poklicni gasilci bodo upravičeni do poračuna nastale razlike pri izplačilu dodatka od 1. januarja 2018.

Državni zbor je sicer sprejel tudi sklep o razrešitvi predsednika Državne volilne komisije Antona Gašperja Frantarja, ki pa bo na tem mestu ostal še do zaključka evropskih volitev. Poslanke in poslanci pa so se seznanili še s prenehanjem mandata članici programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Vesni Ugrinovski na podlagi njene odstopne izjave.