DZ je na decembrski seji sprejel več novel. Foto: MMC RTV SLO
DZ je na decembrski seji sprejel več novel. Foto: MMC RTV SLO
Nižja nadomestila funkcionarjem

Spremembe zakona o visokem šolstvu naj bi bile potrebne predvsem zaradi podaljšanja rokov za podaljšanje akreditacij univerz. Po zadnji različici novela sicer ne spreminja več sestave sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu, za kar gre po besedah ministra Žige Turka zasluga študentom, a vseeno uvaja nekaj novosti.

Tako se spreminja 63. člen, ki se nanaša na pedagoške obremenitve visokošolskih delavcev. Po Turkovem mnenju pomeni to večjo fleksibilnost za univerze, saj določa obveznost od pet do sedem ur namesto sedanjih šest ur. SD je sicer želel z dopolnilom novo opredelitev pedagoške obveznosti črtati, vendar dopolnilo ni bilo sprejeto.

DZ je sprejel tudi novelo zakona o vrednotenju in priznavanju izobraževanja, in sicer s 73 glasovi za in nobenim proti. Ta podaljšuje rok, v katerem morajo pristojna ministrstva prilagoditi področno zakonodajo, ki ureja pogoje za opravljanje reguliranih poklicev s 17. decembra 2012 na 1. junij 2014.

DZ zmanjšal privilegije nekdanjih funkcionarjev
DZ je prav tako sprejel več novel zakonov, ki posegajo v pravice nekdanjih funkcionarjev po izteku mandata. Tako se pravica do nadomestila po prenehanju funkcije spreminja za predsednika republike, varuha človekovih pravic, ustavne sodnike, člane Računskega sodišča in funkcionarje v državnih organih.

Novele zakonov o zagotavljanju pogojev za opravljanje teh funkcij sledijo rešitvam iz novele zakona o poslancih, ki jo je DZ sprejel junija. Parlamentarna mandatno-volilna komisija je pozneje vladi priporočila, da podobne rešitve pripravi tudi za druge funkcionarje.

Za predsednika republike, varuha človekovih pravic, ustavne sodnike, člane Računskega sodišča in funkcionarje v državnih organih se tako predlaga znižanje višine nadomestil s 100 odstotkov na 80 odstotkov plače.

Za ustavne sodnike, ki imajo daljši, devetletni mandat in je ta neponovljiv, je predviden čas prejemanja nadomestil eno leto, enako velja za predsednika države. Člani Računskega sodišča bi nadomestilo prejemali tri mesece manj kot zdaj, torej devet mesecev, varuhu bi se čas prejemanja skrajšal z leta dni na osem mesecev, pri funkcionarjih v državnih organih pa bi ohranili tri mesece.

Za vse je predvidena tudi možnost podaljšanja dobe prejemanja nadomestila do izpolnitve pogojev za upokojitev, vendar v okviru določenih časovnih omejitev.

Kučan bo nekatere privilegije ohranil po zaslugi PS-ja in SD-ja
Za nekdanjega predsednika se skrajšuje tudi pravica do pisarniškega prostora, svetovalca in poslovnega sekretarja ter do uporabe službenega vozila z voznikom na največ eno leto. Prav tako pa predsedniki republike po izteku mandata in obdobju prejemanja nadomestila ne bodo več upravičeni do mesečnega prejemka v vrednosti razlike med plačo oziroma pokojnino, ki jo prejemajo, in 80 odstotki plače predsednika republike.

Ker je bilo z 38 glasovi proti 37 sprejeto dopolnilo Pozitivne Slovenije, ki so ga podpirali tudi v SD-ju, to ne bo veljalo za predsednika republike, ki mu je funkcija prenehala pred uveljavitvijo tega zakona. Novele, ki funkcionarjem nižajo nadomestila, so bile večinoma sprejete brez glasu proti, a se je več poslank in poslancev vzdržalo glasovanja. To so tako napovedali v poslanski skupini PS-ja, nekaj pomislekov pa je bilo tudi v SD-ju.

Nižja nadomestila funkcionarjem