Predavanja potekajo javno, ves dan. Podrobnejši seznam je na voljo v okvirčku. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predavanja potekajo javno, ves dan. Podrobnejši seznam je na voljo v okvirčku. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Z angažiranimi predavanji bomo izrazili nasprotovanje zahtevi, naj se javna univerza financira tako, da služi aplikativnim in ideološkim interesom podjetij ter se raziskovalno in organizacijsko podreja kapitalu.

Profesorji Filozofske fakultete
Znanje na cesti
Ponekod je ob študiju zadišalo po kavi - predavanja so bila tudi v kavarnah. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ne gre za protest študentov, ampak za organizirano akcijo profesorjev, katerih status je zagotovljen tudi v prihodnje in katerih delovna mesta niso ogrožena.

Del odziva MIZKŠ-ja na akcijo študentov in profesorjev
Znanje na cesti
Vlada javne univerze sili v slabo izbiro med nižanjem kakovosti študija in med uvedbo šolnin, so ocenili manifestanti. Foto: BoBo
Kje vse se varčuje v visokem šolstvu?
Predavanja na ulicah in trgih

Na 36 lokacijah po prestolnici, ki zajemajo ulice, trge, knjižnice, kavarne in drugo, bo ves dan izvedenih vsaj 83 predavanj. Akcija je nastala na pobudo Filozofske fakultete, pridružile pa so se še Fakulteta za družbene vede, Pedagoška fakulteta in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

Celoten seznam dogodkov in predavanj.

Kot je na predavanju v Cafeju Open dejal sociolog Roman Kuhar, "demokratične in napredne družbe ni brez dobre javne univerze, ki je finančno dostopna vsem". Vlada pa po njegovih trditvah, pa tudi po navedbah manifesta Filozofske fakultete, duši javne univerze, največji pritisk pa izvaja na prekerne, najranljivejše delavce.
Zato skupaj z drugimi profesorji s tokratno akcijo zahtevajo boljšo ureditev svojega položaja, pa tudi položaja študentov. Tem naj država zagotovi boljše javno štipendiranje, s katerim se bodo študentje bolj posvetili študiju, "namesto boju za vsakdanje preživetje".

Nasprotujejo "zahtevi", da se javna univerza financira tako, "da služi aplikativnim in ideološkim interesom podjetij" ter da se "raziskovalno in organizacijsko podreja kapitalu".
Z manifestacijo se Filozofska fakulteta postavlja ob bok drugim oblikam demonstracij za javne storitve in proti "ugrabitvi države s strani vladajočih elit", je sklenil Kuhar.
Kot je na predavanju na Trgu republike pred parlamentom za MMC dejal kulturni antropolog Primož Časar, je to priložnost, da svoje pobude prenesejo v javnost in s tem "dobijo priložnost, da to seme enkrat vzklije in obrodi sadove".
"To je vaja za revolucijo. S tem se lahko preizkusimo v situacijah, v katerih se počutimo zatirani, blokirani, in razmišljamo o iskanju rešitev. To je tisto, kar naša družba najbolj potrebuje," je dejal Časar. "Mi treniramo za revolucijo."
Akcija ni osamljena, temveč del pobud, ki se trenutno dogajajo po Sloveniji, je dodal.

Ministrstvo za izobraževanje: Profesorji si izmišljujejo
Na akcijo se je odzvalo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ), ki jo označuje kot nesmiselno in neutemeljeno. Akcija je po mnenju ministrstva oprta na neresnične trditve.

"Manifestacija se ponovno opira na lažni trditvi, da se vlada zavzema za privatizacijo visokega šolstva in da javno šolstvo meče na cesto," sporočajo z ministrstva pod vodstvom Žige Turka.

Ker je, kot navajajo na ministrstvu, financiranje zasebnih visokih šol "na natanko isti ravni kot v času prejšnje vlade", na ministrstvu ugotavljajo, da profesorji "z izmišljenimi trditvami motivirajo študente za protest, za katerega ni nobenega razloga".

Ministrstvo spominja, da DZ visokemu šolstvu namenja dodatnih 16 milijonov evrov glede na predhodni predlog o znižanju sredstev za izobraževanje. A rektor Univerze v Ljubljani Radovan Stanislav Pejovnik je kljub temu zaskrbljen. "Dodatnih 16 milijonov evrov pomeni na področju visokošolskega izobraževanja še vedno indeks približno minus deset proti letu 2011," je v začetku decembra dejal Pejovnik in dodal: "Ugotavljamo, da bi morala država povečati sredstva za izobraževanje vsaj za 20,7 milijona evrov, da bi prišli na nivo leta 2012."

"Ulice, trgi, celo gostilne"
"V času hude krize, ki pretresa državo, visoke stopnje brezposelnosti in velikega števila družin na robu preživetja tak protest profesorjev z razmeroma visokimi osebnimi dohodki in zajamčeno prihodnostjo ni le neupravičen, ampak je tudi žaljiv za državljane, ki se vsak dan borijo za preživetje, ter obremenjujoč za tiste študente, ki resno študirajo, pa se morajo potikati po mestnih trgih in ulicah ter gostilnah, namesto da bi na univerzi sledili predavanjem, kar je njihova pravica in kar davkoplačevalci plačujejo," so zapisali na MIZKŠ-ju.

Spremembe zakona o visokem šolstvu
V DZ-ju bo sicer danes potekala obravnava sprememb zakona o visokem šolstvu, ki naj bi bile potrebne predvsem zaradi podaljšanja rokov za podaljšanje akreditacij univerz, študenti in profesorji pa bodo na ulicah opozarjali na zaostrene razmere v visokem šolstvu, poroča STA.

FF in PeF zaskrbljena zaradi sredstev
Kot je pojasnil dekan filozofske fakultete Andrej Černe, so se za takšen način prikazovanja dejavnosti fakultete odločili, ker želijo prikazati način dela na visokošolski instituciji in ponovno izraziti veliko zaskrbljenost ob sredstvih, ki jih vlada namenja visokemu šolstvu.

Podobne skrbi tarejo tudi študente in predavatelje pedagoške fakultete. Po besedah Darje Zorc Maver iz pedagoške fakultete so študenti in predavatelji zaskrbljeni zaradi zniževanja standardov v visokem šolstvu, njihova predavanja pa se bodo v znak protesta odvijala med Tromostovjem in Šuštarskim mostom.

Koordinator protestnega odbora za javno univerzo FDV Aleš Črnič pa poudarja, da na fakulteti načrtujejo serijo protestnih akcij proti "nesprejemljivi politiki vlade". Protestu so se po njegovih besedah pridružili tudi zato, ker sta slovenska znanost in visoko šolstvo na robu preživetja. Predavanja FDV-ja bodo potekala na Kongresnem trgu.

Z angažiranimi predavanji bomo izrazili nasprotovanje zahtevi, naj se javna univerza financira tako, da služi aplikativnim in ideološkim interesom podjetij ter se raziskovalno in organizacijsko podreja kapitalu.

Profesorji Filozofske fakultete

Ne gre za protest študentov, ampak za organizirano akcijo profesorjev, katerih status je zagotovljen tudi v prihodnje in katerih delovna mesta niso ogrožena.

Del odziva MIZKŠ-ja na akcijo študentov in profesorjev
Kje vse se varčuje v visokem šolstvu?
Predavanja na ulicah in trgih