Rebalans je šel skozi DZ dokaj na tesno. Foto: DZ/Martina Čuk
Rebalans je šel skozi DZ dokaj na tesno. Foto: DZ/Martina Čuk
Erjavec na novinarsko vprašanje, ali mu je zadnja Cerarjeva izjava zadostovala
DeSUS, Karl Erjavec, Franc Jurša
DeSUS opozarja na obljubo koalicije glede uskladitve pokojnin. Foto: BoBo
Bančna afera: politična in odškodninska odgovornost
Kdo je moral popustiti glede proračuna?

Pred tem so v koaliciji so dosegli dogovor z DeSUS-om o uskladitvi pokojnin - uskladitev bo izvedena leta 2016.

Po besedah Franca Jurše, vodje poslanske skupine DeSUS-a, so se dogovorili za uskladitev pokojnin, če se bo izkazalo, da je bila gospodarska rast lani 2,5-odstotna. Denar za to pa bodo priskrbeli šele v proračunu za 2016. K temu jih zavezuje koalicijska pogodba, je v pogovorih s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem večkrat opomnil prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec, po oddanih glasovih pa potrdil še premier Miro Cerar.

Cerar: Šlo je za nesporazum
V koaliciji so se po njegovih besedah pojavile določene napetosti glede vprašanja o tem, kako bodo glasovali o rebalansu. Sešli so se, da zadevo razčistijo, a je po njegovem mnenju šlo za nesporazum. Ugotovili so, da morajo letošnji rebalans podpreti, saj z njim sledijo pomembnemu javnofinančnemu cilju, to je zmanjšanju proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke. Tu je koalicija enotna, je zagotovil Cerar. Prav tako po njegovih besedah ni sporno, kaj se bo zgodilo v primeru 2,5-odstotne gospodarske rasti, saj jih koalicijska pogodba zavezuje, da je v takem primeru treba pristopiti tudi k usklajevanju pokojnin. Dogovorili so se, da bodo to poskušali storiti leta 2016, ker letos to ni mogoče, je pojasnil premier.

To je, kot pravi Cerar, povedal tudi na četrtkovi seji DZ-ja "morda v preveč splošnih besedah". "Koalicijska stranka je začutila neko nezaupanje, da morda se ne misli resno s spoštovanjem koalicijske pogodbe, kar pa nikakor ne drži," je poudaril.

Erjavec: Jasno je, da letos prostora ni
Po Erjavčevih besedah je povsem jasno, da v proračunu za letos prostora za usklajevanje ni, ker sicer ne bi dosegli finančnega cilja, so pa želeli zelo jasna zagotovila glede usklajevanja pokojnin v prihodnje.

"Zdaj smo se dogovorili, da v letu 2016 bo usklajevanje pokojnin in bodo sredstva za usklajevanje zagotovljena v proračunu za leto 2016," je pojasnil Erjavec. V DeSUS-u so, kot pravi Erjavec, s tem dogovorom zadovoljni in bodo dali deset glasov za predlog rebalansa.

Minister: Primanjkljaj bo pod zastavljeno mejo
Mramor je dogovor z DeSUS-om ocenil kot smiseln. Po njegovih besedah tako rebalans letošnjega proračuna bo, za prihodnje leto pa iščejo rešitve tudi v okviru izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Minister je zagotovil, da bo letošnji primanjkljaj pod tremi odstotki BDP-ja, kot je predvideno v rebalansu. Na vprašanje, ali dogovor ne bo pomenil težave v oceni Bruslja, kjer nas ocenjujejo po metodologiji ESA 95, po kateri se odhodek prikaže takrat, ko nastane, je Mramor odgovoril: "Iskali bomo rešitve, ki tega ne bodo ogrozile."

SD opozarja tudi na drugo socialo
V SD-ju pa ob razpravi glede usklajevanja pokojnin v primeru 2,5-odstotne gospodarske rasti opozarjajo tudi na socialne transferje in plače javnih uslužbencev. "V okviru sprejemanja fiskalnega pravila želimo tudi simulacijo vpliva gospodarske rasti na plače delavcev in socialne transferje, zato računamo, da bo tudi to sestavni del teh usklajevanj v letu 2016," je po koalicijskem srečanju dejal podpredsednik SD-ja in obrambni minister Janko Veber.



Erjavec na novinarsko vprašanje, ali mu je zadnja Cerarjeva izjava zadostovala
Bančna afera: politična in odškodninska odgovornost
Kdo je moral popustiti glede proračuna?